Antena Meniu Search
x

Cabinetele medicilor de familie, luate cu asalt din cauza numeroaselor adeverinţe medicale solicitate pentru reîntoarcerea elevilor în bănci

Hârtii, adeverinţe şi dosare. Asta adună părinţii acum, la începutul şcolii. Medicii de familie cer şcolilor să nu îi mai trimită pe părinţi la cabinete, după hârtii inutile. S-a ajuns la situaţii absurde în care cer scutiri medicale pentru orele de sport făcute online. Sau, şi mai rău, sunt părinţi care nu vor să îşi trimită copiii la şcoală de frica virusului şi cer documente pentru diverse boli inventate.

de Redactia Observator

la 10.02.2021, 21:04

Vezi și
  • Elevii trebuie să prezinte numeroase adeverinţe medicale pentru a reveni la şcoală.
  • Aproape o treime dintre părinţi nu doresc redeschiderea şcolilor.

Adeverinţele medicale pentru ora de educaţie fizică online sunt cea mai nouă şi aberantă solicitare din cabinetele medicilor de familie.

Valeria Herdea, medic de familie: Ne cer adeverinţe pentru efectuarea sportului online pentru că altfel va rămâne corigent la materia sport. Sunt ameninţaţi din cadrul şcolilor, profesorul de sport, dirigintele, toţi cer aceste avize. 

Raluca Zoiţanu, medic de familie: Ne-am amuzat şi apoi au început să ne enerveze aceste solicitări. Sunt interpretări locale ale şcolilor, ale secretarelor sau directorilor, printr-un regulament local, că este nevoie de hârtii.

Tot de hârtii medicale au avut nevoie părinţii pentru reintrarea în colectivitate, deşi ordinul comun de la Educaţie şi Sănătate arată clar că sunt valabile cele de anul trecut. 

Conform legii, examenul de bilanţ al copilului se face anual la medicul de familie şi excepţional doar la intrarea într-un nou ciclu şcolar. Restul hârtiilor sunt aberante, spun medicii. Şi chiar pun copilul într-o situaţie care ar putea fi periculoasă. 

Valeria Herdea, medic de familie: Tu introduci un copil sănătos într-o colectivitate de oameni bolnavi, stă la rând, se produc aglomerări, peste o săptămână, copiii vin bolnavi, că au stat unii peste alţii aşteptând acest avize. 

Aproape o treime dintre părinţi nu doresc redeschiderea şcolilor

Sunt însă şi părinţi care nu sunt de acord cu redeschiderea şcolilor, aşa că indiferent de scenariul în care se află localitatea în care locuiesc, au ales să îşi ţină copiii acasă. Tot cu documente medicale, ca pretext... 

Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor: Procentul este între 20 şi 30 la sută. Nu vor să îşi trimită copiii la şcoală, indiferent de rata incidenţei şi indiferent dacă au în familii sau nu rude cu boli cronice.

Marina Manea, inspector şcolar general adjunct: Este o chestiune dacă nu ilegală, cel puţin imorală. Mesajul nostru este ca părinţii să fie partenerii noştri. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Am precizat clar când este nevoie de adeverinţă, când prezintă vulnerabilităţi, când elevul are persoane în casă cu vulnerabilităţi.

Asociaţiile de părinţi cer să poată opta pentru şcoală online chiar dacă nu se află în aceste categorii. Şi fără documente justificative. Mai ales pentru că nu toate şcolile pot asigura toate condiţiile de igienă şi distanţare pentru copii.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cabinetele medicilor de familie, luate cu asalt din cauza numeroaselor adeverinţe medicale solicitate pentru reîntoarcerea elevilor în bănci