Antena Meniu Search
x

Video Cabinetele școlare, un lux la sate

În ţara în care elevii de la sate încă sunt trimişi la toaletă în fundul curţii, să vorbeşti de cabinete medicale în şcoli este un lux. În plină pandemie, asistenţa medicală pentru elevii din mediul rural înseamnă, în cel mai fericit caz, să li se ia temperatura. La oraş, lucrurile stau ceva mai bine, însă şi aici e nevoie de mai mulţi medici.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 05.03.2021, 17:21

Vezi și

În această şcoală din Craiova, indiferent care este urgenţa pe care o poate avea un copil, primul ajutor îi va fi acordat chiar în unitatea de învăţământ. Nimeni nu-şi poate închipui cum ar fi fără medic. 

Corina Diaconescu, medic şcolar: "În primul rand facem profilaxie pentru sanatate si apoi tot ce apare ca situatie medicala in soacla urgenta noi trebuie sa o rezolvam".

Medicii din şcoli se ocupă în principal de prevenţie, nu doar de acordarea primului ajutor. 

Alexandrina Năstase, Director Şcoala 30: "Li se face control de două ori pe an, control stomatologic, la începutul fiecărui semestru". 

Cabinetul medical, doar un vis frumos

Pentru şcolile din mediul rural, cabinetul medical este doar un vis frumos. La mai puţin de 50 de kilometri de Craiova, în Valea Stanciului pentru peste 600 de copii care învaţă în şcoala din sat, serviciile medicale se opresc odată cu triajul şi termometrizarea. Nici măcar acestea nu sunt asigurate de un medic.

Nadia Mazilu - director adj. şcoală: "Am făcut adresă către primărie și avem un asistent care se ocupă de triajul copiilor. În zilele cu evaluările naționale, am primit și din partea medicilor din localitate asistenți care să ne sprijine". 

Pentru copiii cu probleme mari de sănătate, lipsa medicilor din şcoli se transformă într-un adevărat chin.

Mamă: "Copilul meu e cu probleme. Are o debilitate mintală ușoară, am probleme cu ea și la piciorușe. Eu am nevoie, în școală, să fie protejată".

Bunică: "Dacă ar fi un medic, ar fi oare altfel, ar fi mai bine? Păi ar fi, că e un medic mai deștept, să zic așa, decât un asistent".

Doar recomandări de la inspectorate

Situaţia se repetă în majoritatea şcolilor din mediul rural. Inspectoratul şcolar poate doar să recomande soluţii, dar nu le poate impune. 

Alexandru Gâdăr, Inspector şcolar general ISJ Dolj: "În mediul rural, unităţile de învăţământ beneficiază de servicii medicale doar în cazurile în care comunităţile locale, adică prin reprezentanţii acestor comunităţi, primăriile au reuşit să semneze un contract cu medicii de familie".

În judeţul Dolj, din cele aproape 590 de şcoli, doar 54 au cabinete medicale şcolare. 30 de mii de elevi de la sat învaţă în unităţi de învăţământ în care nu a existat niciodată un cabinet medical.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cabinetele școlare, un lux la sate