Cainii, sansa la viata a nevazatorilor
Nu le ofera scoli suficiente si nici indemnizatii decente. De cele mai multe ori, nevazatorii din Romania isi gasesc metodele de supravietuire singuri sau cu ajutorul unor organizatii si oameni cu suflet. Unii care s-au gandit si ca un caine-ghid ii poate oferi unui orb libertatea de care are atata nevoie.
Si ii e de mare ajutor. A invatat deja drumul spre liceul unde invata Stefan. Si ii asculta cu mare atentie comenzile.
Strazile din Bucuresti nu sunt insa si cele mai sigure. Masinile parcate pe trotuar si haitele de caini sunt un pericol pentru cei care nu vad. Dar Stefan are ochii lui Klint. “Nu intra in conflict cu alti caini, nu are voie sa actioneze nici macar ca un caine de paza”, a mai spus baiatul.
Pregatirea caine-ghid dureaza mai bine de doi ani si, pana sa ajunga la un nevazator, cainele este adoptat de o familie voluntara. Amos este de cateva luni partenerul lui Razvan. “Trebuie sa il invatam sa nu fie perturbat, sa nu reactioneze la zgomote. Trebuie sa fie foarte serios, este un caine care are o meserie, nu este un simplu catel”, a precizat voluntarul Razvan Anton.
Pana acum, in Romania au fost plasati doar trei caini-ghid cu ajutorul unei fundatii care ajuta nevazatorii. Cu totii au fost adusi din Marea Britanie, iar costurile au fost acoperite de asociatie. Nu sunt mici - pregatirea unui caine-ghid poate ajunge si la 18.000 de euro.
Înapoi la Homepage
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰