Calendar ortodox octombrie 2023. Ce sărbători religioase urmează
Octombrie este a zecea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Octombrie începe astrologic cu soarele în semnul Balanței și sfârșește în semnul Scorpionului. Din punct de vedere astronomic, luna octombrie începe cu soarele în constelația Fecioarei și se sfârșește cu soarele în constelația Balanței.
Numele lunii Octombrie vine de la cuvântul latinesc octo, opt, pentru că luna octombrie era a opta lună în calendarul roman. Grecii numeau luna octombrie Pyanopsion. În România, luna octombrie, popular, se numește Brumărel. În această lună cad frunzele din copaci, țăranii se ocupă mai mult de treburile gospodăriei; acum se fac însămânțările de toamnă.
Octombrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și Ianuarie cu excepția anilor bisecți.
Principalele sărbători creștine din luna octombrie
- Înălţarea Sfintei Cruci, 14 septembrie 2023. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Ziua Crucii
- Sărbătoare mare pe 14 septembrie 2023. Ce reprezintă Înălţarea Sf. Cruci
- 8 septembrie, sărbătoare mare în calendarul ortodox. Sf. Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului
- Calendar ortodox septembrie 2023. Cele mai importante sărbători religioase
- 1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului (cruce roşie);
- 2 octombrie - Sfântul Ciprian și Sfânta Muceniță Iustina Fecioara;
- 5 octombrie - Sfânta Haritina; Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu;
- 7 octombrie - Sfinții Mucenici Serghie și Vah, Sfinții Mucenici Iulian Preotul și Chesarie Diaconul;
- 13 octombrie - Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica;
- 14 octombrie - Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași (cruce roşie);
- 18 octombrie - Sfântul Apostol și Evanghelist Luca;
- 21 octombrie - Sfinții Mărturisitori Ardeleni;
- 26 octombrie - Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir (cruce roşie);
- 27 octombrie - Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului (cruce roşie);
- 28 octombrie - Sfântul Iachint de Vicina.
Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare mare pe 1 octombrie
Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare a Maicii Domnului care se prăznuiește de creştinii ortodocşi la data de 1 octombrie, în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 - 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.
Ce semnificaţie are sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
În tradiția greacă, țin această sărbătoare îndeosebi călugării din Sfântul Munte Athos. Începând din 1952, sărbătorirea ei se face în Grecia pe 28 octombrie, ca o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea atacului italian din 1940 asupra Greciei.
Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea a fost introdusă în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, iar de la aceștia a trecut și la români, prăznuindu-se mai mult în mănăstiri. În ultima vreme, sărbătoarea a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai populară și la români, numeroase biserici și mănăstiri din țară și din diaspora românească purtând acest hram.
Rugăciune de Acoperământul Maicii Domnului
“Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.
Rugăciune către Fecioara Maria: “O, Mamă prea iubită şi Preasfântă Fecioară Maria, Tu care desfaci «nodurile» ce îi sufocă pe copiii Tăi, întinde-ţi mâinile milostive spre mine. Îţi încredinţez astăzi acest «nod» (numim necazul) şi toate consecinţele negative. Îţi dau acest «nod» care mă chinuie, mă face nefericit şi mă împiedică să mă unesc cu tine şi cu Fiul Tău, Mântuitorul meu. Cred cu tărie că poţi să desfaci acest «nod», pentru că Domnul Iisus îţi dă întreaga putere. Tu eşti Mama mea, ştiu că vei face aceasta pentru că mă iubeşti cu însuşi iubirea Lui Dumnezeu. Maica Domnului, care desfaci «nodurile» vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc, Măicuţa mea preaiubită!”.
La finalul lunii octombrie este Sf. Dumitru
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni, este sărbătorit de creștini miercuri, pe 26 octombrie. Sfântul Dumitru este perceput în popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar și cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele și îi adună pe toți laolaltă la Focul lui Sumedru. În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor şi vestitorul iernii.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, sărbătorit miercuri de credincioşii creştini, este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel şi de Sfântul Grigorie Palama. A fost ucis în ziua de 26 octombrie, pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine la zei. În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor şi vestitorul iernii.
Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităţilor sale, guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său. Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creştin, fapt care l-a mâniat foarte tare.
Aşa că, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el, că şi-a dat toată averea săracilor şi că se închină lui Dumnezeu. Dimitrie a mărturisit că este creştin şi a defăimat închinarea la zei. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniţă şi ucis cu suliţa. În oraşul în care a trăit există astăzi o Biserică închinată Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir.
Ultimul praznic important din a doua lună de toamnă este marcat în calendarul creștin-ortodox pe 27 octombrie, atunci când Biserica îl cinstește pe Sfântul Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștilor.
Sfântul Dimitrie Basarabov s-a născut în satul Basaravi, la sud de Dunăre, în Bulgaria. A trăit în timpul ”imperiului” vlaho-bulgar, înființat de frații Petru și Asan. În ziua cinstirii sfântului, credincioșii țin post.
Sărbători religioase cu cruce neagră în octombrie 2023
Iată care sunt sărbătorile cu cruce neagră din a doua lună de toamnă:
- 5 octombrie: Sfânta Haritina; Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu;
- 7 octombrie: Sfinții Mucenici Serghie și Vah;
- 13 octombrie: Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica;
- 21 octombrie: Sfinții Mărturisitori Ardeleni;
- 28 octombrie: Sfântul Iachint de Vicina.
Calendar ortodox complet pentru luna octombrie 2023
- 1 - D (†) Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; †) Sf. Cuv. Chiriac și Iosif de la Bisericani - Duminica a XIX-a după Rusalii;
- 2 - L Sf. Sfințit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara;
- 3 - M Sf. Sfințit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist;
- 4 - M Sf. Sfințit Mc. Ierotei, ep. Atenei (Post. Nu se fac nunți);
- 5 - J Sf. Mc. Haritina; †) Sf. Cuv. Misail și Daniil de la M. Turnu;
- 6 - V † Sf. Ap. Toma; Sf. Mc. Erotiida (Post. Nu se fac nunți);
- 7 - S † Sf. M. Mc. Serghie și Vah; Sf. Mc. Iulian pr., Chesarie diac. și Polihronie;
- 8 - D Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia. Duminica a XX-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain);
- 9 - L Sf. Ap. Iacov al lui Alfeu; Sf. Cuv. Atanasia, Andronic și Anastasia;
- 10 - M Sf. Mc. Evlampie și sora sa, Evlampia; Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărt.;
- 11 - M Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.; Sf. Ier. Teofan Mărt., ep. Niceei (Post. Nu se fac nunți);
- 12 - J Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic; Sf. Ier. Cosma, ep. Maiumei;
- 13 - V † Aducerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie (Post. Nu se fac nunți);
- 14 - S †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iași; Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie;
- 15 - D Sf. Mc. Luchian, pr. din Antiohia. Duminica a XXI-a după Rusalii;
- 16 - L Sf. Mc. Longhin Sutașul;
- 17 - M Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul;
- 18 - M Sf. Ap. și Ev. Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân (Post. Nu se fac nunți);
- 19 - J Sf. Prooroc Ioil; Sf. Mc. Uar; Sf. Cleopatra; Sf. Cuv. Ioan de la Rila;
- 20 - V Sf. M. Mc. Artemie; Sf. Gherasim din Chefalonia . (Post. Nu se fac nunți);
- 21 - S †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie; Sf. Mc. Oprea; Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel; Sf. Cuv. Ilarion cel Mare;
- 22 - D Sf. Ier. Averchie, ep. Ierapolei; Sf. 7 tineri din Efes; Duminica a XXIII-a după Rusalii;
- 23 - L Sf. Ap. Iacob, ruda Domnului, întâiul ep. al Ierusalimului; Sf. Cuv. Macarie Romanul;
- 24 - M Sf. M. Mc. Areta; Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin;
- 25 - M Sf. Mc. Marcian și Martirie; Sf. Tavita (Post. Nu se fac nunți)
- 26 - J †) Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir
- 27 - V †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală; Sf. Mc. Nestor (Post. Nu se fac nunți)
- 28 - S † Sf. Ier. Iachint, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila și cei 7 fii ai lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi; Sf. Ier. Firmilian, ep. Cezareei Capadociei;
- 29 - D Sf. M. Mc. Anastasia Romana; Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa - Duminica a XXIV-a după Rusalii;
- 30 - L Sf. Sfințit Mc. Zenovie, ep. Ciliciei și sora sa, Zenovia; Sf. Ap. Cleopa;
- 31 - M Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis; Sf. Mc. Epimah
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰