Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când încep Deniile din Săptămâna Patimilor

Într-o perioadă în care românii sunt mai mult cu gândul la Paşte şi la Florii, trebuie să ştim că, între cele două momente, un punct important îl reprezintă Deniile, respectiv Deniile din Postul Paştelui care sunt săvârşite începând cu Seara Floriilor şi până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.

de Redactia Observator

la 16.04.2022 , 18:25

Când încep Deniile din Săptămâna Patimilor Când încep Deniile din Săptămâna Patimilor - Shutterstock

Denia este o slujbă religioasă care se face seara în fiecare zi a săptămânii dinaintea Paștilor,.Deniile aduc aminte atât de patimile suferite de Iisus, cât şi de anumite ritualuri sau de pilde date omului şi din care acesta are de reţinut anumite aspecte.

Ce semnificaţie au Deniile şi când încep ele

Deniile din Săptămâna Patimilor au semnificaţii diferite, în funcţie de zi. Astfel, conform crestinortodox.ro, în timpul Deniei de luni, de exemplu, se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. E o pildă dată omului, din care trebuie să reţină că Dumnezeu este atât iubire cât şi dreptate.

Articolul continuă după reclamă

Denia de marţi reprezintă pomenirea celor zece fecioare. Vorbim despre cinci fecioare cu candelă şi cinci fecioare care au şi candelă, dar şi ulei. Candela fără ulei reprezintă realizarea de sine în totală nepăsare de ceilalţi, iar candela cu ulei reprezintă evlavia însoţită de milostenie.

Pe acelaşi subiect

Denia din Miercurea Săptămânii Sfintelor Pătimiri aduce în atenţie pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa. Miercuri este, însă, şi ziua în care Iuda l-a vândut pe Hristos pentru 30 de arginţi. Avem de a face cu simboluri ale pocăinţei şi îndreptării omului păcătos.

Anul acesta, Paştele Ortodox este pe 24 aprilie

Denia de joi seara înseamnă citirea celor 12 Evanghelii şi scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în naosul bisericii. În momentul în care preotul citeşte din cele 12 Evanghelii, se obişnuieşte ca cei mai mulţi dintre credincioşi să aprindă lumânări şi să se aşeze în genunchi.

Cu cât ne apropiem mai mult de momentul Învierii, avem de parcurs alte etape: În Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor, înfricoşătoarelor şi mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului şi mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul; În Sfânta şi Marea Sâmbătă prăznuim îngroparea lui Hristos cu trupul şi pogorârea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricăciune pe cei din veac adormiţi.

Săptămâna Mare, cea mai importantă perioadă spirituală din an pentru credincioşi

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este cea mai importantă perioadă din an din punct de vedere spiritual. Oamenii merg în fiecare seară la Biserică, la slujba Deniilor, iar cele mai credincioase familii ţin şi post. Şi nu doar atât. Pregătirile pentru sărbătorile pascale sunt în toi în toate gospodăriile. 

În fiecare seară, până în Vinerea Mare, creştinii ortodocşi pot merge seara la biserică, la Denii, acolo unde se vor pregăti prin rugăciune de miracolul din noaptea Învierii. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Când încep Deniile din Săptămâna Patimilor