Antena Meniu Search
x

Canicula ne arde şi la buzunar! Preţul energiei electrice ar putea crește de trei ori faţă de anul trecut

În plină vară, şi preţul energiei electrice atinge cote fierbinţi. Efectele caniculei se vor reflecta şi în facturi, căci vom plăti chiar şi triplu faţă de până acum. Explicaţiile sunt simple. Cumpărăm energie scumpă, pentru că hidrocentralele au o producţie tot mai scăzută, din cauza secetei.

Vezi și

În plină vară, şi preţul energiei electrice atinge cote fierbinţi. Efectele caniculei se vor reflecta şi în facturi, căci vom plăti chiar şi triplu faţă de până acum. Explicaţiile sunt simple. Cumpărăm energie scumpă, pentru că hidrocentralele au o producţie tot mai scăzută, din cauza secetei.

În lunile de vară, consumul de energie este, de regulă, mai redus. Cu toate acestea, facturile explodează în această perioadă.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR:

O bună parte din creşterile de preţuri, din indicele preţurilor de consum, provine de la electricitate. Şi ne preocupă.

Miercuri, preţul energiei electrice ajunsese la 445 de lei pe MWh, o creştere de 35% în doar două zile. Preţul este de trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2010, de exemplu. Atunci plăteam doar 138 de lei pe MWh. Ieri însă a fost consemnată cotaţia maximă: de 570 lei/MWh.

Toma Petcu, ministrul Energiei:

Avem o creştere de consum, ţinând cont de condiţiile meteo. Suntem în plin cod de caniculă şi temperaturi crescute.

Pe lângă românii de rând, şi patronii spun că sunt afectaţi de creşterile exagerate de preţuri.

Bineînţeles că pe noi ne omoară preţul la energia electrică şi la gaz. Mai ales că depindem, la restaurant, trebuie să găteşti cu gaz. Vom fi nevoiţi să ridicăm preţul, să se regăsească în produsele pe care le oferim clienţilor, spune un patron din Bacău.

Guvernatorul Isărescu spune că BNR urmăreşte în permanenţă această piaţă.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR:

Ne preocupă evoluţia preţurilor administrate în acest context. Evoluţia preţurilor la electricitate şi, din câte ştim noi, organele abilitate, abilitate cu administrarea acestor preţuri vor face, în perioada următoare, comunicările necesare.

Situaţia le-a depăşit chiar şi pe autorităţile din domeniu, care au format o celulă de criză. În perioada următoare vor fi stabilite şi măsuri pentru reglarea pieţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Canicula ne arde şi la buzunar! Preţul energiei electrice ar putea crește de trei ori faţă de anul trecut