Antena Meniu Search
x

Căpăceala, cel mai puternic medicament apicol

Suntem invadaţi de importuri ieftine de miere, în timp ce apicultorii noştri au produse de calitate, unele puţin cunoscute. Din stupi, recoltează căpăceală. Acel strat subţire de ceară care acoperă fagurii cu miere pentru a-i conserva calităţile.

de Redactia Observator

la 08.08.2019, 22:25

Vezi și

Suntem invadaţi de importuri ieftine de miere, în timp ce apicultorii noştri au produse de calitate, unele puţin cunoscute. Din stupi, recoltează căpăceală. Acel strat subţire de ceară care acoperă fagurii cu miere pentru a-i conserva calităţile. Conţine şi propolis. Astfel, căpăceala este cunoscută de specialişti drept un medicament natural, care are un preţ pe măsură.

De pe urma acestui stup, Radu Plăvănescu abia va umple un borcan de 400 de grame de căpăceală. De 10 ani, tânărul se ocupă de apicultură, în comuna ieşeană Bârnova. Are 250 de stupi din care scoate, în fiecare sezon, cinci tone de miere. În ultimii ani însă, a cunoscut o cerere tot mai mare pentru un produs şi mai valoros. 

Comparativ cu mierea de albine, căpăceala care acoperă fagurii e mult mai sănătoasă şi asta pentru că pe lângă ceară mai conţine şi propolis, aşadar funcţionează şi ca un bun antibiotic natural. 

Cu un pieptăn special, fiecare ramă cu faguri este curăţată de căpăceală şi dată la o parte. Însă nu pentru a fi aruncată. Acest miracol al naturii este apoi ambalat cu grijă şi vândut chiar mai scump decât mierea de albine. Un kilogram costă 25 de lei. 

Cocktailul special din miere, ceară şi propolis are o listă întreagă de beneficii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cu toate acestea, prea puţini români au auzit despre acest super-aliment. 

Dacă anul trecut producţia de miere a depăşit 30.000 de tone, anul acesta, apicultorii vorbesc despre cea mai proastă perioadă din ultimele trei decenii. Pentru că ploile şi frigul au ţinut albinele în stupi, România, până acum lider în Europa, riscă să devină un concurent nesemnificativ pe piaţa externă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Căpăceala, cel mai puternic medicament apicol