Căpăceala, cel mai puternic medicament apicol
Suntem invadaţi de importuri ieftine de miere, în timp ce apicultorii noştri au produse de calitate, unele puţin cunoscute. Din stupi, recoltează căpăceală. Acel strat subţire de ceară care acoperă fagurii cu miere pentru a-i conserva calităţile.
Suntem invadaţi de importuri ieftine de miere, în timp ce apicultorii noştri au produse de calitate, unele puţin cunoscute. Din stupi, recoltează căpăceală. Acel strat subţire de ceară care acoperă fagurii cu miere pentru a-i conserva calităţile. Conţine şi propolis. Astfel, căpăceala este cunoscută de specialişti drept un medicament natural, care are un preţ pe măsură.
De pe urma acestui stup, Radu Plăvănescu abia va umple un borcan de 400 de grame de căpăceală. De 10 ani, tânărul se ocupă de apicultură, în comuna ieşeană Bârnova. Are 250 de stupi din care scoate, în fiecare sezon, cinci tone de miere. În ultimii ani însă, a cunoscut o cerere tot mai mare pentru un produs şi mai valoros.
Comparativ cu mierea de albine, căpăceala care acoperă fagurii e mult mai sănătoasă şi asta pentru că pe lângă ceară mai conţine şi propolis, aşadar funcţionează şi ca un bun antibiotic natural.
Cu un pieptăn special, fiecare ramă cu faguri este curăţată de căpăceală şi dată la o parte. Însă nu pentru a fi aruncată. Acest miracol al naturii este apoi ambalat cu grijă şi vândut chiar mai scump decât mierea de albine. Un kilogram costă 25 de lei.
- Producția de "antibiotic" natural românesc, în scădere din cauza vremii. Cât a ajuns să coste un borcan
- Expoziţie cu 100 de exemplare de fluturi tropicali şi mii de albine, la Timişoara. Zeno, la doar 12 ani, ştie...
- Antibioticul natural din Bucovina, mai bun decât celebra miere de Manuka. Este şi de 10 ori mai ieftin
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 5-6 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 5 aprilie, Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Cocktailul special din miere, ceară şi propolis are o listă întreagă de beneficii.
Cu toate acestea, prea puţini români au auzit despre acest super-aliment.
Dacă anul trecut producţia de miere a depăşit 30.000 de tone, anul acesta, apicultorii vorbesc despre cea mai proastă perioadă din ultimele trei decenii. Pentru că ploile şi frigul au ţinut albinele în stupi, România, până acum lider în Europa, riscă să devină un concurent nesemnificativ pe piaţa externă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰