Antena Meniu Search
x

Caraorman, Pădurea Întunecată din Deltă, cu stejari de sute de ani

Un sătuc pescăresc din inima Deltei, aşezat pe un petic de nisip, între ape, aşteaptă să fie descoperit de turişti. Caraorman este o comoară a naturii, de care puţini au auzit, dar care ascunde o pădure fabuloasă.

de Redactia Observator

la 21.04.2019, 01:00

Vezi și

Un sătuc pescăresc din inima Deltei, aşezat pe un petic de nisip, între ape, aşteaptă să fie descoperit de turişti. Caraorman este o comoară a naturii, de care puţini au auzit, dar care ascunde o pădure fabuloasă. Copacii de-aici au sute de ani. În jurul lor, localnicii pregătesc peştele după reţete numai de ei ştiute. În zonă nu există pensiuni, dar puteţi descoperi acest loc sălbatic într-o excursie de o zi, aşa cum a făcut şi o echipă Observator!

Am pornit din Mahmudia, pe canale care şerpuiesc pe acest tărâm de o frumuseţe rară. În drumul nostru întâlnim egrete, pelicani şi cai sălbatici. După o plimbare de o oră şi jumătate cu barca, am ajuns în Caraorman, un sat de cazaci. Sunt urmaşii războinicilor ucraineni care au început să vină aici încă din 1775. Nu întâmplător, ci datorită pădurii de stejari. Cazacii se adunau în jurul copacilor şi se rugau să le dea putere în luptă.

Turiştii, care ajung în pădurea Caraorman, pot admira un adevărat spectacol al naturii. Stejari seculari. Unul dintre ei, de exemplu, are mai bine de 700 de ani şi i se spune "stejarul îngenuncheat" pentru că două dintre ramurile sale au ajuns la sol de unde au şi prins rădăcini.

Satul a fost botezat de turci, când Dobrogea era sub stăpânire otomană. I-au spus Caraorman, în turcă "pădurea întunecată".

Seamănă cu o junglă datorită viţei de vie sălbatice care înconjoară copacii ca o liană.

Ajungem aici după ce închiriem o maşină off-road. Costă 150 de lei, dar cheltuiala poate fi împărţită la tot grupul. În inima satului, găsim vechea biserică de paiantă din Delta Dunării, ridicată de primii cazaci care au călcat aici.

În Caraorman nu există pensiuni, dar oamenii locului sunt primitori. Şi dornici să ofere musafilor bunătăţile din peşte pregătite de ei.

În sat au mai rămas doar 180 de oameni, care încearcă să păstreze identitatea acestui loc.

Drumul cu barca în acest sătuc de pescari, vă costă între 100 şi 150 de lei de persoană. Masa - de la care cu greu o să vă ridicaţi - costă 50 de lei de persoană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Caraorman, Pădurea Întunecată din Deltă, cu stejari de sute de ani