Antena Meniu Search
x

Cardul european de sănătate, obligatoriu în concediu

Cardul european de sănătate şi asigurările de călătorie sunt obligatorii, dacă vrem să călătorim în afara ţarii. Chiar şi în zonele de pe harta verde. O eventuală îmbolnăvire în concediu înseamnă cheltuieli usturătoare, de care am putea fi astfel scutiţi. Atenţie, însă! Companiile de asigurări ne pot întinde şi multe capcane.

de Redactia Observator

la 09.07.2020, 23:52

Vezi și
  • Nu toate companiile de asigurări au inclus la riscuri COVID-19
  • Polița poate scuti turiști de cheltuieli mult mai mari

Pe lângă masca de protecţie şi gelul dezinfectant, din bagajul de vacanţă nu trebuie să vă lipsească, sub nicio formă, cardul european de sănătate şi asigurarea de călătorie. Primul este gratuit, iar pentru asigurare nu trebuie să scoateţi din buzunar mai mult de 100 de lei.

Unii însă nu consideră necesare aceste documente. Nici măcar în anul pandemiei.

Nimic mai greşit, spun experţii. Pentru că doar aceste acte ne-ar putea scăpa de nişte cheltuieli usturătoare.

Cristina Călinoiu, purtator de cuv CASMB: Este o asigurare medicală în baza căreia primim servicii medicale pentru orice fel de urgența medicală ivița pe parcursul excursiei noastre.

Ciprian Enea, consultant în turism: După pandemia de Covid-19 s-a schimbat puțîn regulă jocului in domeniul asigurărilor de sănătate pt turism. La început acest risc nu era asigurat.

Dar companiile au început să ia în calcul şi posibilitatea îmbolnăvirii în vacanţă, aşa că şi-au adaptat ofertele.

Lidia Drăgan, director dezvoltare produse și servicii: Polița îi oferă asigurare pentru asistență medicale şi spitalizare în limita a 50.000 de euro de persoană. Se beneficiază de cheltuieli hoteliere în limita a 1000 euro pe persoană – e benefică pentru cazurile de izolare/carantină. Acoperim deplasarea unei rude sau a unui cunoscut în cazuri de urgență medicală în limita a 2000 euro și să acopere repatrierea. Atât repatrierea medicală cât și cea în cazul unui deces.

Există însă şi o o condiţie: în momentul încheierii poliţei, dar şi la plecarea în vacanţă, să nu existe restricţii de călătorie pentru ţara pe care vrem s-o vizităm. Pentru Europa, pachetul standard pentru o familie cu trei membri nu costă mai mult de 90 de lei, pentru un sejur de şapte zile. Atenţie însă! Nu toate companiile de asigurări au inclus la riscuri COVID 19.

Ciprian Enea, consultant în turism: Sunt polițe de călătorie care nu acoperă în niciun fel Covid 19. Așadar mare atenție atunci când încheiem o polița, pentru că riscul îmbolnăvirii cu Covid 19 este foarte ridicat în multe zone ale lumii.

În plus, sunt şi alte capcane la care trebuie să fim atenţi.

Adina Vălean, comisar european: Trebuie verificat atunci când programati ceva care sunt conditiile contractuale pe care le obtineti – inclusiv bilet de avion. Inclusiv rezervarea făcută. Trebuie verificați termeni contractuali și văzut care sunt cerintele în fiecare stat membru. Sunt decizii care se iau în baza situației epidemiologice. E imposibil și nu exista parghii legislative prin care sa impui anumite măsuri.

Oficial, Comisia Europeană a făcut o recomandare statelor membre ca toate cheltuielile cu turiştii străini infectaţi cu noul coronavirus pe teritoriul lor să fie acoperite de ele. În practică lucurile nu stau asa.

În Grecia, spre exemplu, spitalizarea este asigurată de stat, dar cheltuielile de repatriere sunt suportate de turist. La fel şi în Cipru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cardul european de sănătate, obligatoriu în concediu