Carmen Schuster s-a întors acasă, din Germania, ca să-și salveze satul natal | Video
S-a născut într-o familie de sasi din Transilvania, dar a ajuns de mică în Germania, apoi s-a întors acasă si-a reclădit istoria satului natal. Este povestea unei femei care a făcut Cincsorul să înflorească. A restaurat patru case vechi si biserica de peste opt secole, dar mai important de atât – a oferit un exemplu în comunitate. Acum, cei 600 de localnici primesc cu bratele deschise mii de turisti din toată lumea
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Tânăr bătut până la inconştienţă cu un ciocan de 8 bărbaţi, în Militari Residence. Atacul a fost surprins de camere
Când salvezi o casă, salvezi istoria unui loc și, odată cu ea, o întreagă comunitate. E ceea ce Carmen Schuster a învățat când s-a întors în satul ei natal de la poalele munților Făgăraș, după o lungă perioadă petrecută în Germania. Ce a găsit aici, în urmă cu 20 de ani, a tulburat-o.
Carmen Schuster: "Un sat cumva fără perspectiva si un sat care ar fi meritat mult mai mult. Erau case părăsite, multă lume plecase. Nu puteam să concep că un sat atât de frumos cu o traditie atat de bogata, cu cladiri de patrimoniu, va fi un sat invins de ceea ce se intampla in jur. Inclusiv de globalizare, de atractia vestului, de plecarea tinerilor"
Într-un Cincșor complet diferit de perioada lui de glorie, în care-l lăsase, și-a propus inițial un singur proiect și-apoi să se întoarcă în Germania: să restaureze biserica fortificată pe care o vedea în copilărie pe geamul casei părintești.
Carmen Schuster: "Biserica are peste 800 de ani deci suntem într-un spatiu in care am avut de-a face cu foarte multe evenimente istorice si personale"
După ce a salvat biserica, Carmen Schuster s-a uitat în jur. Toate clădirile cădeau. A decis atunci să cumpere ruinele unei școli. Apoi o fostă parohie, apoi încă o casă, si in final, clădirea care adăpostise fostul CAP. A salvat astfel fiecare lemn și fiecare zid sub care se ascundeau comori si povesti nespuse.
Carmen Schuster: "Cand am început sa o restauram, dupa 20 de straturi de tencuiala au aparut diferente de culoare si pentru noi a fost un indiciu ca de fapt avem de-a face cu ceva mult mai valoros decat parea initial. Sunt niste fresce medievale din perioada renașterii transilvanene. Am restaurat aceste fresce împreuna cu universitatea de arta din bucuresti si pana la urma este o bijuterie. Se pare ca este singura casa din zona rurala din transvilania care are un tip de fresca medievala pastrata itnr-o stare destuld e buna"
A transformat cele 4 clădiri în case de oaspeți cu 20 de camere. Aici, tot ce gătește bucătarul vine din grădinile pe care angajații – cu toții oameni din Cincșor - le îngrijesc.
Adrian Boşcu, bucătar: În functie de ce avem in gradina, aia si facem in bucatarie. Si ne gandim de primavara ce am putea cultiva ca sa putem sa folosim tot timpul anului"
Adrian Boșcu a trăit pe pielea lui schimbarea comunității din Cincsor. Dacă la început localnicii priveau cu suspiciune cum Carmen Schuster le transformă satul, le promovează rețetele și le deschide larg oaspeților poarta, azi intreaga comunitate si-a deschis nu doar portile, ci si sufletul.
Adrian Boşcu, bucătar: "Au venit multi din Germania si ne-au spus. Va cunoaste toata Germania"
Ramona Amariei, angajată: "Am cunoscut fel si fel de oameni deosebiti fata de cei din sat cu alta mentalitate, cu alt fel de a gandi, cu alta perspectiva, cu alte initiative de a porni de a face ceva"
Carmen Schuster: "Poți sa faci un business foarte bun inclusiv susținând cultura din zona ta din satul respectiv"
Carmen Schuster spune că nu banii o motivează. Și se amuză recunoscând că, probabil, e cel mai slab plătit antreprenor din România.
Carmen Schuster: "Salariul meu aici e de 1416 lei"
Dar se bucură de cei peste 2.000 de oameni care-i calcă pragul anual. De cei 8.000 de turiști care vizitează biserica în fiecare an și pentru care Carmen Schuster este ghid. De oamenii din sat care au învățat de la ea să-și îngrijească si să-si aprecieze mai mult gospodăriile.
Carmen Schuster: "Trebuie doar sa te uiți ce ai in satul tau si tre sa fii dispus sa faci treaba in fiecare zi. Deci nu e nicio mare minune, e pur si simplu determinarea de a creste cu ceea ce ai, de a-ti face zilnic treaba si sa fii dispus sa acumulezi niște cunoștințe care te pot duce la un rezultat bun. Sa dorești sa înveți, asta e cel mai important"
Astăzi, în interiorul bisericii din sat, locul unde a început totul, fotografii cu sătenii țin loc de icoane. Ca o dovadă în plus ca omul sfințește locul. Iar oamenii Cincșorului au sfințit pământul lor.
Carmen Schuster: "Vrem o tara ca afara? NU vrem o tara ca afara, vrem o tara care sa respecte niste standarde ca afară de calitate. Nimeni nu raspunde pentru viata noastra, noi suntem responsabili pentru viata pe care o ducem, pentru modul in care interacționăm, noi suntem responsabili pentru faptele noastre"
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰