Cartofii şi merele, printre cele mai periculoase alimente din România din cauza pesticidelor utilizate
Cartofii şi merele sunt printre cele mai periculoase alimente! Este rezultatul îngrijorător al testelor făcute de autorităţi pe produsele din comerţ. Legumele şi fructele sunt tratate cu pesticide în exces, iar unele ajung să conţină un cocktail de şapte otrăvuri.
Cartofii şi merele sunt printre cele mai periculoase alimente! Este rezultatul îngrijorător al testelor făcute de autorităţi pe produsele din comerţ. Legumele şi fructele sunt tratate cu pesticide în exces, iar unele ajung să conţină un cocktail de şapte otrăvuri. Explicaţiile şi sfaturile specialiştilor în materialul următor.
Inspectorii sanitari au verificate toate fructele şi legumele din comerţ, iar rezultatele i-au speriat şi pe ei. Toate sunt pline de pesticide, otrăvuri periculoase. Una dintre aceste substanţe se regăseşte în 98 la sută dintre prdouse.
Potrivit ANSVSA, unele fructe şi legume din comerţ pot conţine până la şapte pesticide. În topul celor mai nesigure fructe găsim merele, strugurii şi citricele, iar la capitolul legume, regăsim cartofii, roşiile şi castraveţii.
Surpinzător, chiar fructele exotice, de care mulţi se feresc pentru că sunt din import, ar fi cele mai sigure. În timp ce tradiţionalii cartofi sau merele pot fi periculoase.
De cele mai multe ori, fructele şi legumele sunt stropite cu imazalil, un pesticid ce poate afecta ficatul sau stomacul. Această substanţă este autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, iar cantitatea maximă permisă este de cinci miligrame la un kilogram.
Marea problemă este, spun specialiştii, că mulţi consumatori nu ştiu cum să se protejeze. O soluţie ar fi spălarea fructelor cu bicarbonat de sodiu: "Suntem pofticioşi şi le luăm. Le spălaţi mai cu atenţie sau cum le curăţaţi? Eh da, le curăţăm, dăm coaja într-o parte şi aia e. Ce să spălăm?!".
Mulţi români folosesc coaja fructelor pentru prăjituri, ceaiuri, sucuri şi băuturi alcoolice.
De cele mai multe ori alimentele care depăşesc limita de pesticide admisă de Uniunea Europeană se comercializează în locuri neautorizate, pieţe improvizate sau la colţul blocului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰