Românii au prins gustul cartofilor dulci. Soiul s-a adaptat perfect la Dăbuleni
Românii au prins gustul cartofilor dulci, iar agricultorii pe cel al profitului. Tot mai mulţi investesc în soiuri exotice, care le aduc câştiguri frumoase. Cartoful dulce, cultivat pentru prima oară la Dăbuleni, în 2012, s-a adaptat perfect în sol românesc.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Românii au prins gustul cartofilor dulci, iar agricultorii pe cel al profitului. Tot mai mulţi investesc în soiuri exotice, care le aduc câştiguri frumoase. Cartoful dulce, cultivat pentru prima oară la Dăbuleni, în 2012, s-a adaptat perfect în sol românesc. De atunci, o bună parte din recoltă ajunge în marile magazine, unde se vinde cu 10 lei kilogramul.
În 2012, staţiunea de cercetare de la Dăbuleni a cumpărat câţiva lăstari, iar prima producţie a fost neaşteptat de bună. Aşa se face că tot mai mulţi agricultori sunt interesaţi de soiul exotic.
Deşi provine din America Centrală şi iubeşte căldura şi umezeala, cartoful dulce s-a adaptat de minune în România. Mai ales în Oltenia, unde producţia a ajuns la 30 de tone pe hectar. Agricultorii de aici au făcut un profit de 20 de mii de euro în numai un an. Viu colorat şi intens aromat, cartoful dulce stârneşte curiozitatea tot mai multor români.
Se găteşte însă la fel de uşor şi se poate transforma în supe, tocăniţe, chipsuri sau chiar prăjituri.
Cartofii dulci conţin carbohidraţi sănătoşi, dar şi fi fibre, care ajută la pierderea în greutate. În ciuda numelui, sunt potriviţi şi în dietele diabeticilor, pentru că reduc pofta de dulce şi reglează cantitatea de zahăr din sânge.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰