Renovarea castelului Haller a reînviat satul Ogra din Transilvania
Un sat întreg a renăscut din ruinele unui castel! Vechi de trei secole şi transformat într-o pensiune de poveste, castelul Haller din Mureş atrage mii de turişti străini. Noii proprietari au păstrat decorul în stil baroc. Iar aici, vacanţa este o călătorie în timp, până în lumea aristocratică.
Un sat întreg a renăscut din ruinele unui castel! Vechi de trei secole şi transformat într-o pensiune de poveste, castelul Haller din Mureş atrage mii de turişti străini. Noii proprietari au păstrat decorul în stil baroc. Iar aici, vacanţa este o călătorie în timp, până în atmosfera lumii aristocratice. Castelul a înflorit turismul în toată localitatea din inima Transilvaniei.
Bine aţi venit în Ogra - un sat uitat de lume, de care puţini au auzit până acum. Mica localitate aflată la câţiva kilometri de Târgu Mureş a renăscut recent, odată cu un castel idilic refăcut din temelii.
Clădirea, veche de patru secole, a fost pe rând reşedinţa unei vechi familii nobiliare, apoi şcoală, internat şi sediu al Miliţiei.
Două surori au cumpărat-o şi, după şapte ani de muncă şi o investiţie de peste un milion de euro, bani europeni, i-au redat frumuseţea de odinioară şi au transformat-o în pensiune.
Astăzi, turişti din toată lumea trăiesc la Castelul Haller vacanţe ca o călătorie în trecut.
Cele 14 camere, cu mobilier din lemn masiv şi pereţi boltiţi, îşi poartă oaspeţii în perioada fermecătoare a nobilimii.
O noapte de cazare aici costă în jur de 300 de lei. Cu un decor din piatră şi o colecţie impresionantă de vinuri, crama castelului e neschimbată de secole.
Meniul restaurantului poartă şi el aromele aristocraţiei de altădată. Pulpa de raţă confiată este preferata turiştilor străini, alături de o garnitură dulce.
De când castelul Haller a fost renovat, satul Ogra se învârte în jurul său. Tinerii au acum un loc de muncă, în timp ce turiştii cumpără de la săteni obiecte de artizanat.
E un exemplu că se poate, atunci când investitori îndrăgostiţi de istorie decid să salveze o parte din ea, pe cont propriu.
O lecţie aplicată însă prea puţin în România. Dovada - fratele geamăn al castelului Haller. Vorbim despre un monument din care au mai rămas doar ruine, aflat la nici 5 kilometri distanţă, în satul Sânpaul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰