Antena Meniu Search
x

Renovarea castelului Haller a reînviat satul Ogra din Transilvania

Un sat întreg a renăscut din ruinele unui castel! Vechi de trei secole şi transformat într-o pensiune de poveste, castelul Haller din Mureş atrage mii de turişti străini. Noii proprietari au păstrat decorul în stil baroc. Iar aici, vacanţa este o călătorie în timp, până în lumea aristocratică.

de Redactia Observator

la 06.08.2019, 22:13

Vezi și

Un sat întreg a renăscut din ruinele unui castel! Vechi de trei secole şi transformat într-o pensiune de poveste, castelul Haller din Mureş atrage mii de turişti străini. Noii proprietari au păstrat decorul în stil baroc. Iar aici, vacanţa este o călătorie în timp, până în atmosfera lumii aristocratice. Castelul a înflorit turismul în toată localitatea din inima Transilvaniei. 

Bine aţi venit în Ogra - un sat uitat de lume, de care puţini au auzit până acum. Mica localitate aflată la câţiva kilometri de Târgu Mureş a renăscut recent, odată cu un castel idilic refăcut din temelii. 

Clădirea, veche de patru secole, a fost pe rând reşedinţa unei vechi familii nobiliare, apoi şcoală, internat şi sediu al Miliţiei. 

Două surori au cumpărat-o şi, după şapte ani de muncă şi o investiţie de peste un milion de euro, bani europeni, i-au redat frumuseţea de odinioară şi au transformat-o în pensiune. 

Astăzi, turişti din toată lumea trăiesc la Castelul Haller vacanţe ca o călătorie în trecut. 

Cele 14 camere, cu mobilier din lemn masiv şi pereţi boltiţi, îşi poartă oaspeţii în perioada fermecătoare a nobilimii.    

O noapte de cazare aici costă în jur de 300 de lei. Cu un decor din piatră şi o colecţie impresionantă de vinuri, crama castelului e neschimbată de secole.  

Meniul restaurantului poartă şi el aromele aristocraţiei de altădată. Pulpa de raţă confiată este preferata turiştilor străini, alături de o garnitură dulce. 

De când castelul Haller a fost renovat, satul Ogra se învârte în jurul său. Tinerii au acum un loc de muncă, în timp ce turiştii cumpără de la săteni obiecte de artizanat. 

E un exemplu că se poate, atunci când investitori îndrăgostiţi de istorie decid să salveze o parte din ea, pe cont propriu. 

O lecţie aplicată însă prea puţin în România. Dovada - fratele geamăn al castelului Haller. Vorbim despre un monument din care au mai rămas doar ruine, aflat la nici 5 kilometri distanţă, în satul Sânpaul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Renovarea castelului Haller a reînviat satul Ogra din Transilvania