Antena Meniu Search
x

Curs valutar

OBSERVATOR SPECIAL: Castorii recuceresc Romania

O specie disparuta de pe teritoriul tarii noastre, a ajuns sa faca ravagii in culturile fermierilor. Vorbesc despre castor. Sunt convinsa ca nu foarte multi dintre dumneavostra stiau ca in Romania exista astfel de vietati

de Redactia Observator

la 22.04.2013 , 22:50

De la 1824 pana in 1998, romanii au vazut castori doar in enciclopedii sau le televizor. Arhitectii mamei natura au disparut complet din peisajul carpato-danubiano-pontic dupa ce au fost vanati pana la extinctie. “Este o specie care a disparut datorita actiunii umane, dat unei presiuni uriase, pentru ca totul de la castor era folosit, incepand cu balna si terminand cu glandele anale, folosite ca panaceea”, a declarat Ovidiu Enescu, conferentiar al Facultatii de Silvicultura Brasov.

Am vrut parfumuri si medicamente si am dat cu piciorul adevaratei valori a acestui animal. Beneficiile pe care le are asupra sanatatii sau frumusetii umane sunt infime, daca stam sa comparam ce inseamna populatia de castori pentru mediul inconjurator. “Micile baraje pe care le face castorul duc la retentia apei, la diminuare energiei cu care apa se revarsa, se scurge”, a mai explicat Enescu.

Asa ca, la inceputul anilor ‘90, oamenii de stiinta din Romania s-au pus pe studiat. Unde ar putea reintroduce castorii, cum ii vor feri de pradatori. Intrebari care nu si-au gasit raspunsul pana cand primul castor nu a fost eliberat in natura. “Nu am facut mare valva, ne-a fost teama ca daca vom face prea mare publicitate vom atrage atentia si rauvoitorilor. Am ales solutia ca in primii doi ani de zile sa nu facem nicio publicitate proiectului”, a afirmat Georgeta Ionescu, cercetator la Institutul de Amenajari Silvice Brasov.

Vezi și

Initial, au eliberat aproximativ 100 de exemplare, aduse tocmai din Bavaria. Le-au dat drumul castorilor in trei bazine hidrografice majore. Olt, Mures si Ialomita. Astazi, exista mai mult de 1.500 de astfel de animale. Si nu doar ca le-a priit aerul de Romania, dar au inceput sa migreze. Urme de castor au fost gasite pana-n Delta Dunarii. Nu va mirati. Oricat de incet pare, castorul poate migra cate 35 de kilometri pe noapte. Acum, ca si-au gasit casa, castorii au inceput sa creeze si probleme. Practic, un proprietar si-a lasat terenul pe care cosea gol si cand s-a intors a gasit un mini-lac. Din fericire, pentru proiect si pentru castori, a fost un om de bine, care a anuntat autoritatile.

In alte zone, proprietarii s-au trezit, peste noapte, fara porumb. “Il taie cu cocean cu tot si il cara in proviziile pe care le fac pentru iarna, in malul apei. Il taie asa de bine, incat zici ca e taiat cu secera”, a povestit Virgil Baciu, proprietar al unui teren.

Mai multe rezervatii si parcuri naturale din Romania s-au oferit sa devina camin pentru animalele buclucase. De asemenea, coordonatorii proiectului, in colaborare cu World Wide Foundation iau in calcul stramutarea lor in Delta Dunarii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Castorii recuceresc Romania