Catacombele Brașovului, noua atracție turistică a orașului (Video)
Unele dintre cele mai bine păzite secrete ale Braşovului pot fi descoperite în sfârşit. După zeci de ani în care au fost închise şi lăsate uitării, catacombele de sub cetatea medievală primesc din nou vizitatori.
- Catacombele Brașovului ar fi fost săpate undeva în urmă cu mai mult de 500 de ani.
Chiar dacă mulţi ştiau de existenţa labirintului subteran construit acum mai bine de 500 de ani, foarte puţini s-au şi încumetat să intre acolo. Acum, după zeci de ani în care au fost ferecate şi lăsate pradă mizeriei, catacombele au fost curăţate şi orice turist care ajunge la poalele Tâmpei le poate vizita.
Nici măcar istoricii nu ştiu cât de vechi este labirintul sau cât de întins a fost la vremea construcţiei lui. Se crede că a fost făcut cu dalta şi ciocanul, în jurul secolului 15, atunci când au fost ridicate şi turnurile de apărare ale cetăţii. Serveau ca ascunzători în momentele când cetatea era asediată, iar pe timp de pace ca depozite pentru hrană.
Daniel Nazare, istoric: Foarte aproape de noi este bastionul curelarilor și trebuie să știm că acest bastion era cel mai înalt dintre ele pentru că acolo veneau cei mai mulți vrășmași. Acolo era partea dinspre oraș ce putea să fie cel mai ușor atacată.
După ce au fost folosite în Evul Mediu, catacombele au fost date uitării până în vremea marilor războaie, când, din nou, şi-au dovedit utilitatea. Braşovenii le-au folosit ca buncăre.
Daniel Nazare, istoric: Să ne amintim că aici am avut bombardamente americane.
Viorel Mihai, administrator: Aceste catacombe fac parte din misterele Brașovului, putem să le numim așa. Suntem mândri să descoperim această resursă, rădăcinile acestui oraș, descoperim rădăcinile acestui oraș.
Intrarea în labirintul subteran este gratuită. Aici ar urma să apară la un moment dat şi spaţii expoziţionale pentru iubitorii de artă şi istorie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰