Antena Meniu Search
x

Câștigul salarial mediu nominal net a urcat la 1.857 lei în aprilie

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.857 lei în luna aprilie a acestui an, în creștere față de luna precedentă cu 28 lei (1,5%) și cu 7% față de luna aprilie a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.857 lei în luna aprilie a acestui an, în creștere față de luna precedentă cu 28 lei (1,5%) și cu 7% față de luna aprilie a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică.  

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna aprilie 2015, de 2.564 lei, cu 1,4% mai mare decât în luna martie 2015.

Conform datelor INS, în luna aprilie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Cea mai mare creștere a câștigului salarial mediu net, de 18,6%, s-a înregistrat în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), urmat de sectoarele de fabricare a altor mijloace de transport, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), extracția cărbunelui superior și inferior, telecomunicații, activități de servicii anexe extracției, unde creșterea a fost cuprinsă între 10% și 14,5%.

Pe de altă parte, scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie 2015 din sectorul economic au fost cauzate de acordarea de prime ocazionale în luna anterioară, nerealizările de producție sau încasările mai mici (funcție de contracte) și de dificultățile financiare cu care s-au confruntat unele unități economice, precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi, cu 29,7%, s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun și în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice — minus 18,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (0,6%). Ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în administrația publică (-0,8%), respectiv în sănătate și asistență socială (-0,3%).

Potrivit INS, comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 106,3%. Indicele câștigului salarial real a fost de 101,4% pentru luna aprilie 2015 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 136,9% cu 1,8 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna martie 2015.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Câștigul salarial mediu nominal net a urcat la 1.857 lei în aprilie