Ce înseamnă Hanuka pentru evrei. Sărbătoarea începe pe 25 decembrie 2024
Hanukkah sau "Crăciunul evreilor", cum este cunoscut de mulţi este celebrat an de an în diferite oraşe ale Israelului, dar şi în întreaga lume. Anul acesta, evreii de pretutindeni sărbătoresc hanukkah pe 25 decembrie şi vor aprinde prima lumânare. Sărbătoarea va ţine până pe 2 ianuarie.
- "Aduceţi salvarea până nu moare". O femeie a leşinat în îmbulzeală, la protestul AUR din Iaşi, lângă oamenii care jucau hora. Imagini la Observator 19:00, la Antena 1
- Mărturia Ştefaniei Neagoe, românca expulzată din Serbia şi interzisă fără explicații: "A existat un sentiment de teamă"
Hanukkah celebrează minunea uleiului Menorei, care a ars, în urmă cu mii de ani, timp de opt zile cu doar o singură cană de ulei pur, ce ar fi ajuns în mod normal pentru o singură zi. Sărbătoarea ţine opt zile, iar tradiţiile presupun aprinderea unei lumânări în fiecare noapte.
Ce semnificaţie are Hanuka pentru evrei
În ebraică, „Hanuka” înseamnă „dedicare”, şi este simbolizată de o menoră cu nouă braţe, numită din secolul al XIX-lea „hanukiya”.
Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între 165-163 î.e.n., deși lupta armată a Macabeilor împotriva grecilor a continuat încă mulți ani, până când evreii din Ereț Israel și-au dobândit de facto independența.
- Posibil atac terorist, dejucat la New York. Un pakistanez care "voia să ucidă evrei" în jurul datei de 7 octombrie...
- Sute de evrei ultraortodocși vin să se roage la sinagoga din Sighetu Marmației. Comunitatea hasidică şi-a dat...
- Lovitură în Israel. Evreii ultra-ortodocşi trebuie înrolaţi în armată, a decis Curtea Supremă
- Adolescentă de origine evreiască, violată de doi băieţi. Cazul a cutremurat Franţa şi este folosit în lupta...
- Şoşoacă le-a strigat invitaţilor evrei din Parlament să plece: "Du-te la tine acasă". Istoricii spun că a...
- Raport "incredibil de alarmant". Numărul actelor antisemite a atins un nivel record: "Un tsunami de ură împotriva...
- Ce înseamnă Hanuka pentru evrei. Sărbătoarea începe pe 25 decembrie 2024
Hanuka este așadar o sărbătoare postbiblică, în timpul căreia în iudaism munca și alte activități nu sunt interzise.
În comunitățile mixte cei care se alătură Festivalului Luminii trebuie să fie în spirit de odihnă în ajunul zilei de Sâmbătă (de erev Șabat) la 5 Candele și în ajunul lunii noi (de erev Roș Hodeș) la 7 Candele, ocazii când luminarea candelelor începe puțin înainte de asfințit.
Care sunt tradiţiile de Hanuka
În fiecare seară de Hanukah se aprinde Hanukia, menora specială destinată acestei sărbători care, de altfel, se mai numește din acest motiv și "Sărbătoarea luminilor" - Hag ha-Urim.
Talmudul spune că obiceiul aprinderii menorei are drept scop să amintească public minunea. În timpul revoltei împotriva elenilor, Menora a fost aprinsă 8 zile - miracolul de Hanuka - iar această tradiție este perpetuată prin aprinderea a 8 lumănări pe Hanukie. De aceea, în antichitate, sfeșnicul era așezat în prag ori chiar pe stradă, în fața casei.
Potrivit Wikipedia, lampa se aprinde o dată cu lăsarea nopții, cu excepția zilei de Șabat când luminițele de Hanuka se aprind înaintea celor de Șabat, cu circa jumătate de ceas înainte de asfințit. Luminile trebuie să ardă cel puțin 30 de minute și să fie amplasate într-un loc foarte vizibil. Ele pot continua să ardă în noapte oricât de târziu.
Obiceiul (Beit Hillel) este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seara, trei în a treia seara, etc. de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminițele sunt aprinse.
După o altă tradiție (Beit Șamai), luminile se aprind în ordine descrescătoare. O lumânare ajutătoare, numită șameș, se folosește pentru aprinderea celorlalte opt.
În fiecare noapte când se luminează Hanukia sunt rostite două sau trei binecuvântări tradiționale. Binecuvântările sunt recitate înainte sau după aprinderea candelelor în funcție de obicei. Doar în prima noapte se recită și Șeheḥeyanu (Carele ne-ai dat viață") după primele două sau trei binecuvântări. În comunitățile iudaice după cele două sau trei binecuvântări se cântă Hanerot Halalu.
Hanuka durează 8 zile, între 25 decembrie şi 2 ianuarie
Cu toate că Hanuka derivă din Sărbătoarea Corturilor (Sucot), evreii nu au obiceiul să aducă și de această sărbătoare rămurele de pomi în casă căci conform cărții Levitic era poruncit ca acoperișul colibei (suca) trebuia acoperit la mijlocul primei luni de toamnă astfel încât seara printre rămurele să se poată observa scăderea lunii pline în timp ce se roagă pentru ploaie, recită osanale, psalmi și binecuvântări conform obiceiului sărbătorii.
Hanuka a căpătat în ultima vreme o importanță mult mai mare, devenind un substituit al Crăciunului pentru copiii evrei crescuți într-un mediu creștin.
Mâncăruri de Hanuka
Hanuka mai este marcată prin consumul de alimente prăjite în ulei. Cele mai importante sunt tortul de cartofi, un fel de chifteluțe cu cartofi aplatizate, numite latches, care se pot servi cu sos de mere. O altă mâncare favorită sunt gogoșile prăjite în ulei.
Alte obiceiuri de Hanuka
Ceremonia se desfășoară în special în familie, dar se aprind lumânări și la sinagogă, iar copii primesc o mică sumă de bani (ghelt în idiș).
În zilele noastre Hanuka este și un prilej de serbări cu cântece și jocuri, în special pentru copii. Cel mai răspândit este jocul cu titirezul (dreidl în idiș).
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰