Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce vor face patronii cu salariile din 2018 după revoluţia fiscală adoptată de executiv? Trei posibile scenarii

Se iau în calcul menţinerea lor, reducerea acestora, în unele sectoare, dar şi concedieri în masă. Unii antreprenori nu exclud să îşi mute firmele în Bulgaria

de Redactia Observator

la 09.11.2017 , 10:46

Se iau în calcul menţinerea lor, reducerea acestora, în unele sectoare, dar şi concedieri în masă. Unii antreprenori nu exclud să îşi mute firmele în Bulgaria, unde sunt taxe şi impozite mai mici.

5 milioane de angajaţi de la privat, peste un milion de la stat şi sute de mii de patroni din România au privit cu sufletul la gură cum Guvernul Tudose a schimbat soarta salariilor, odată cu trecerea contribuţiilor, scăderea impozitului şi noua taxă de solidaritate. 

În prezent, la un salariu de 2.000 de lei brut, angajatului îi rămân 1.435 de lei după ce plăteşte alături de angajator contribuţiile şi impozitul. Cu noile modificări adoptate de Guvern, de la 1 ianuarie apar două variante. 

Vezi și

Primul scenariu este cel în care patronul creşte brutul angajatului, care va suporta contribuţiile de 35%. Astfel, după ce angajatul achită şi impozitul de 10%, salariul lui ar putea creşte cu 5 lei, la 1.440 de lei. 

Însă angajatorii vor avea de plătit şi taxa de solidaritate. Care dacă e pusă pe umerii angajatul, salariul lui să scadă cu zeci de lei.

Există, însă, şi un al treilea scenariu. Cel mai dur. Dacă angajatul rămâne cu acelaşi brut ca acum, cu toate modificările, salariul lui ar putea scădea cu peste 22,5%.

În sectorul energiei, patronii deja fac calcule de unde pot să acopere noile cheltuieli.

Silvia Vlăsceanu, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: "Este posibil să mai disponibilizăm. Nu ne dorim să scădem salarii, dar nici nu putem cheltui toate sumele pentru personal."

În construcţii, strategia e alta. Antreprenorii spun că nu îşi permit să dea afară angajaţi, dar unele companii ar putea pune lacătul pe uşă.

Cristian Erbaşu, patron firmă de construcţii: "Taxa de solidaritate la o mie de oameni care au salarii de un milion de euro pe lună sunt în jur de 225.000 de euro pe an."

Şi în companiile din sectorul IT se fac calcule. Modificările fiscale vor însemna cheltuieli mai mari de personal cu 15% şi scăderea profitului. 

Mihai Matei, patron companie IT: "Planul meu este să nu scad salariile nete pentru că aş afecta oamenii direct. Atunci o să erodăm un profit şi vom trăi şi vom vedea."

Milioane de contracte vor trebui modificate în două luni. Mediul de afaceri este bulversat.

Unii patroni de la noi chiar se gândesc, după ziua de astăzi, la o măsură extremă: să îşi mute firmele în Bulgaria. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Ce vor face patronii cu salariile din 2018 după revoluţia fiscală adoptată de executiv? Trei posibile scenarii