Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Povestea celei mai vechi biserici de lemn din Transilvania, din Lupșa, care datează din 1429

Cea mai veche biserică de lemn din Transilvania se bucură de un nou suflu de viaţă.

de Redactia Observator

la 19.02.2018 , 01:10

Cea mai veche biserică de lemn din Transilvania se bucură de un nou suflu de viaţă, după ce în istoria de peste o jumătate de mileniu a fost de mai multe ori aproape de a fi dărâmată. A adunat în jurul ei nu doar o comunitate de călugări, dar şi turişti pe care îi bucură liniştea şi arta din vechime.

Croită pe statura oamenilor din vechime, biserica de lemn din Lupşa e încă rezistentă, la aproape 600 de ani de la sfinţire. Este nevoie să te apleci pentru a încăpea pe uşă, însă interiorul din stejar de esenţă tare ascunde comori pentru iubitorii de artă veche.

Melchisedec Ungureanu, stareţul Mănăstirii Lupşa: "Uşa bisericii este de la 1698. Nu are nicio crăpătură şi pictura s-a păstrat cât de cât intactă."

Vezi și

Lăcaşul a fost dat în folosinţă în 1429. Este opera unui cneaz român din familia Cândeştilor şi timp de secole a servit ca loc de pelerinaj pentru românii din Transilvania.

Melchisedec Ungureanu, stareţul Mănăstirii Lupşa: "După tradiţie, şi Avram Iancu şi Horia, în faţa altarului acestei biserici şi-au înălţat rugăciuni când au pornit lupta pentru poporul român."

Însă biserica din Lupşa este unică şi pentru că alte popoare şi-au adus aportul. La sfârşitul anilor 1600, de renovarea ei s-au ocupat meşterii saşi, care au refăcut tavanul după moda calvinistă. 

Melchisedec Ungureanu, stareţul Mănăstirii Lupşa: "Este cumva străin duhului Bisericii Ortodoxe, dar este ceva specific pentru mănăstirea, pentru biserica aceasta."

O biserică plasată pe lista lăcaşurilor ortodoxe ce trebuiau distruse la sfârşitul anilor 1700. Ordinul venit din Imperiul Austro-Ungar a fost contestat, atunci, de episcopul greco-catolic din Transilvania. Pentru că biserica era considerată veche chiar şi la acea vreme, nimeni nu s-a îndurat să distrugă un astfel de monument. 

Melchisedec Ungureanu, stareţul Mănăstirii Lupşa: "Deşi firavă şi de lemn fiind, a supravieţuit vitregiilor istoriei."

Şi a intrat în circuitul turistic.

Mii de credincioşi dar şi curioşi, vizitează în fiecare an bisericuţa dintre văile apusene.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Povestea celei mai vechi biserici de lemn din Transilvania, din Lupșa, care datează din 1429