Cel mai bătrân stejar din România are peste 900 de ani şi se află în Braşov
Cel mai longeviv stejar din România a fost sărbătorit în apropiere de Braşov! Peste 900 de ani de existenţă i-au dat specialiştii în urmă cu 9 ani, când a fost descoperit de o copilă.
Cel mai longeviv stejar din România a fost sărbătorit în apropiere de Braşov! Peste 900 de ani de existenţă i-au dat specialiştii în urmă cu 9 ani, când a fost descoperit de o copilă. Astăzi, el este mândria vie a localnicilor, mai ales că este singurul copac care a rămas în picioare, dintr-o veche pădure de trei sute de hectare. Cel mai bătrân stejar din România are peste 900 de ani.
Bătrânul din Carpaţi, aşa cum a fost botezat, tronează pe un câmp din apropierea unei păduri, la 70 de kilometri de Braşov.
Fără probleme, statura sa impunătoare poate fi zărită de la distanţă considerabilă. Arborele are o circumferinţă de 9,3 metri şi o înălţime de peste 21 de metri. Este împrejmuit de un gard, pus tocmai pentru a-l proteja.
Stejarul care a prins vremea cnezatelor şi a voievodatelor a fost redescoperit de o fetiţă, din localitatea Mercheaşa, acum nouă ani.
În urma unui concurs, în care mai mulţi copii aveau ca provocare să găsească cel mai mare şi cel mai frumos arbore din zonă. Niciun localnic nu bănuia atunci că un monument viu se află chiar lângă satul lor.
Ziua stejarului este sărbătorită pentru al patrulea an la Mercheaşa. Anii trecuţi localnicii se strângeau în jurul copacului. De data aceasta însă, au ales să celebreze evenimentul în curtea unui alt monument neşlefuit al comunei.
În cadrul evenimentului, localnicii îşi expun produsele locale, iar copiii au parte de ateliere educative. Anul acesta, tinerii au pictat stejarul, într-un tablou 3D, din plante medicinale.
Un stejar creşte cu circa un centimetru în fiecare an, în circumferinţă. Cu ajutorul unor specialişti britanici a fost stabilită şi vârsta acestui exemplar, de peste 900 de ani.
Rivalizează însă cu un alt arbore considerat drept mulţi chiar cel mai bătrân stejar din sud estul Europei, exemplarul aflat în localitatea suceveană Cajvana, de care se leagă legende avându-l ca personaj pe Ştefan cel Mare şi care pare să dateze din jurul anului 1.200.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰