Antena Meniu Search
x

Video Cele patru ingrediente de bază pentru pâinea de casă perfectă. Secretul brutăriilor artizanale

Mirosul şi, mai ales, gustul pâinii aburinde, abia scoasă din cuptor, ne trimit tot mai des spre brutăriile artizanale. Pâinea cu maia ne aminteşte de copilărie. În plus, faţă de cea fabricată la scară industrială, are şi mai multe calităţi nutritive. Aşa că, dacă n-o găsim în magazin, o putem face singuri acasă. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 07.07.2022, 10:41

Vezi și

Mai mult ca oricând, oamenii au început să redescopere gustul pâinii de casă în ultimii doi ani, atunci când magazinele de electrocasnice au fost luate prin surprindere de cererea mare pentru maşini de pâine. "Cea mai mare creştere, una chiar semnificativă, a fost în timpul pandemiei, când au crescut vânzările cu 100%. Există diferenţe de preţ, diferenţe de programe. Maşinile de copt pâine se încadrează între 188 şi 700 de lei, în funcţie de programele dorite pentru că pot face mai mult: cozonaci, gemuri, etc.", explică Alina Dekany, manager magazin.

Brutăriile artizanale au mare succes

Vlad e foarte atent cu ce pune pe masă. Aşa că fie îşi face singur pâine, fie o ia dintr-o brutărie artizanală. "Sunt şi eu un mic brutar la mine acasă. Fac şi eu maiaua mea. Procesul durează de la 24 de ore, atunci când îl accelerez şi până la 72 de ore, până la trei zile", povesteşte Vlad

Patru ingrediente de bază pentru a face pâinea perfectă

Pe acelaşi subiect

Atunci când vorbim despre pâine artizanală, pornim de la patru ingrediente de bază: "Apă, maia, făină şi sare. În România, brutăriile artizanale sunt într-o continuă ascensiune de dezvoltare", spune Alexandru Doroftei, brutar. Iar cumpărătorii văd diferenţa dintre pâinea făcută cu drojdie şi cea cu maia. "Este mare diferenţă. Începând de la făină, noi folosim făină de calitate, făină bio. Procesul durează cel puţin 24 de ore şi asta ne ajută la nivel digestiv, la nivel gustativ, dar şi ca durabilitate. Pâinea ţine mult mai mult", susţine Daniel Ion, chef brutar. 

Asta pentru că este mai consistentă. Două felii subţiri cântăresc mai bine de 70 de grame. "Bunicile făceau o turtă din mălai după care o hidratau. Aia da, e o pâine care ţinea o săptămână, exact cum ţine acum cea a artizanilor. Noi n-am inventat nimic. Doar am adaptat vechile reţete la noile tehnologii. Publicul care mănâncă pâine artizanală este un public mai educat. Calitatea are un preţ", adaugă Daniel Ion

Vedeta acestei brutării este pâinea cu cărbune activ. Cărbunele nu este adăugat doar pentru a oferi o culoare deosebită pâinii, ci şi pentru proprietăţile sale nutritive şi pentru că ajută digestia. 

Află și cum poți să păstrezi pâinea proaspătă timp de 3 săptămâni. Iată un truc simplu și la îndemâna oricui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cele patru ingrediente de bază pentru pâinea de casă perfectă. Secretul brutăriilor artizanale