Centrele în care ar urma să se vaccineze românii anticoronavirus, departe de a fi pregătite
Autorităţile vor să înceapă etapa a doua de vaccinare vinerea viitoare, dar multe dintre centrele pentru imunizare sunt departe de a fi gata. Nu avem bani să le pregătim, să le dotăm şi să plătim personalul medical, se plâng primarii, care aşteaptă un ajutor de la Bucureşti. Dacă în sate şi comune ar fi vorba de câteva mii de euro, în marile oraşe vorbim de milioane.
- Autorităţile ar urma să cheltuie sume importante de bani pentru pregătirea centrelor în care românii să se vaccineze anticoronavirus.
Căminul Cultural din Tuluceşti e pregătit să primească doritorii de vaccin. E centru regional, aşa că primarul Petrică Bratu s-a îngrijit din timp de tot: are căldură, autobuzul şcolar pentru vârstnici, circuite, internet, chiar şi chiuvetă, ca să nu meargă medicii să se spele pe mâini după fiecare pacient la toaleta din curtea clădirii.
A redus cheltuielile cât mai mult şi s-a încadrat în 5000 de lei.
Petrică Bratu, primar Tuluceşti: Am cumpărat tot, inclusiv frigiderul. Nu puteam aştepta întâi să intre banii şi să ne prindă perioada de vaccinare nepregătiţi.
E dispus să acopere şi plata medicilor, în avans, ca să nu se plângă nimeni de nimic, deşi nu ştie dacă şi când va primi Primăria banii înapoi.
Petrică Bratu, primar Tuluceşti: Deocamdată nu e vreo procedură pe care să ne-o fi adus nouă la cunoştinţă, cum se va proceda cu decontarea cheltuielilor.
La Bucureşti, totul pare floare la ureche.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Nu vorbim despre chestiuni foarte complicate. E nevoie de spaţii încălzite, în principiu două camere, avem nevoie de mese, scaune, eventual o canapea unde lumea să stea mai comod, o chiuvetă. Nu e nimic foarte complex.
Complexă însă e problema banilor. Daca în strategia naţională de vaccinare din noiembrie, statul se angaja să acopere cheltuielile campaniei, o Ordonanţă de Urgenţă propusă de ministrul Sănătăţii vineri trimite toată responsabilitatea către autoritaţile locale.
Emil Boc, primar Cluj Napoca: Numai partea de personal prevăzută în Ordonanţă ne-ar costa aproape patru milioane de euro. Multe primării nu-şi vor putea permite. Vor trebui să ia bani de la bursele elevilor, de la creşă, de la grădiniţe, de la investiţii.
Aşa că multe dintre centre sunt pur şi simplu goale, deşi mai sunt câteva zile până când ar trebui să fie funcţionale.
Întrebat de reporterii Observator cine va plăti, ministrul Vlad Voiculescu a venit azi cu soluţia: vor plăti şi primăriile şi statul.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Din fondurile locale vor fi suportate chestiuni de logistică. Fondurile pentru acestea pot fi solicitate de către autorităţile locale de la Guvern.
Şcolile din Suceava fac liste cu profesorii care vor să se vaccineze
O variantă care nu a fost primită prea bine în ţară.
Emil Boc, primar Cluj Napoca: Dacă ministrul Sănătăţii doreşte să compromită acest proiect de vaccinare, atunci cu siguranţă soluţia propusă de domnia sa are toate şansele să atingă acest rezultat.
Haosul din campania de vaccinare nu se rezumă însă numai la bani.
DSP Dolj se mândreşte că poate programa prin call-center oamenii care nu se descurcă pe internet. Dar angajaţii care se ocupă de asta nu ştiu încă dacă e suficientă programarea prin telefon.
În Suceava, în schimb, şcolile strâng deja liste cu profesorii care vor să se vaccineze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰