Video Centru social non-stop în Bucureşti pentru femeile abuzate în familie. Găsesc adăpost, hrană, consiliere și sunt ajutate să se angajeze
La fiecare cinci zile câte o femeie moare, ucisă de cel cu care îşi împarte viaţa. Multe altele suportă ani întregi de abuzuri, pentru că nu găsesc sprijin nicăieri. Sau pentru că nu ştiu de la cine să-l ceară. În Bucureşti există acum un centru social pentru victimele violenţei, deschis non-stop. Un loc căruia i-au trecut pragul peste 200 de femei în mai puţin de o lună.
Ana, femeie din centru: ”La 18 ani și jumătate - prima palmă. Și am spus că poate nu o să fie și pe parcurs!
S-a repetat însă. Patru ani de teroare, din care Ana a reuşit să iasă foarte greu, cu gândul la cei doi copii.
Ana, femeie din centru: ”Eu am făcut în aşa fel ca să nu vadă, dar cea mare ştie”
124 de femei sunt bătute în fiecare zi în România
Ordinele de protecţie sunt mai mult pe hârtie, doar 26 sunt emise zilnic în toată ţara. Aproape jumătate sunt încălcate pentru că agresorii nu pot fi monitorizaţi.
Cifrele oficiale arată că în fiecare zi 124 de femei sunt bătute. Pe cele neoficiale nu le ştie nimeni.
Alina Moise, psiholog centru pentru femei abuzate: ”Agresorul caută în continuare toate modalităţile să ajungă prin prieteni, cunoştinţe, familie, fac presiuni, sună la telefonul centrului”.
Şi de multe ori, în lipsa unui ajutor, femeia se întoarce de unde a plecat.
Jeni Chiriac, psiholog: ”Abuzatorul poate fi de multe ori o persoană apropiată, o persoană faţă de care victima e în relaţie de dependenţă, ancorată emoţional”.
Victimele au acum acces la un centru non-stop deschis în Bucureşti.
Iuliana Radu, coordonator centru: ”Poate apela oricând numarul de telefon 021.9524. Va beneficia de adăpost, hrană, consiliere socială, psihologică şi juridică şi identificarea unui loc de muncă”.
Şi după trei ani de blocaj, parlamentarii au adoptat o lege prin care agresorii pot fi supravegheaţi.
Andreea Milea, reporter Observator: ”Noua lege prevede montarea unui dispozitiv electronic de glezna persoanei supravegheate. Dacă aceasta nu a împlinit încă vârsta de 14 ani, atunci reprezentatul legal sau asistentul social trebuie să-şi dea acordul pentru montarea dispozitivului”.
Brăţara monitorizează prin GPS, însă e nevoie ca victima să ceară ordin de protecţie.
Alina Gorghiu, iniţiatorul proiectului: ”Imediat cum agresorul depăşeşte limita impusă prin ordinul de protecţie, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie”.
E nevoie de 3 milioane şi jumătate de euro pentru sistemul care, în cel mai fericit caz, se va aplica abia peste un an. Doar că victimele n-au timp să aştepte. Numai anul trecut peste 70 de femei au fost ucise de partenerii lor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰