Ceramica albastră de Saschiz, în colecția unei case de parfumuri celebre din Franța
Obiecte artizanale din ceramica albastră, obţinută printr-o tehnică veche de sute de ani, va ajunge în magazinele şi în albumul prestigioasei case.
Obiecte artizanale din ceramica albastră, obţinută printr-o tehnică veche de sute de ani, va ajunge în magazinele şi în albumul prestigioasei case.
Ceramica albastră de Saschiz făcută printr-o tehnică veche de sute de ani prinde viaţă din mâinile unui tânăr din localitate. Cum ajunge în micul său atelier, Marinel Gyorfi îşi pune şorţul, bagă cu poftă mână în lut şi începe să-l prelucreze.
După ce farfuria se usucă putin este finisată. După ce are loc procesul de uscare, prin scrijelire, se obține modelul dorit
Marinel este singurul din Saschiz care continuă meșteșugul olăritului pe care l-a învăţat de la bunici. Cunoscută sub denumirea de sgrafitto, tehnica presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Obiectul din lut se uscă din nou la temperatura camerei timp de 15-16 ore. Apoi se pune glazura din cobalt. La final farfuria se bagă într-un cuptor special la o mie de grade Celsius, unde stă 12 ore.
Toate aceste obiecte artizanalae unice vor ajunge în magazinele unei case de parfumuri celebre din Franța, care va dedica anul 2021 României. Evident, localnicii sunt cât se poate de mândri.
Realizarea ceramicii albastre de Saschiz a fost abandonată pe la mijlocul anilor 1.700, dar a fost reluată în urmă cu cinci ani.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰