Ceramica de Horezu, o tradiție moștenită din străbuni
Ceramica de Horezu nu moare. Pe vremuri erau sute de olari care îşi desfăşurau activitatea în oraşul din judeţul Vâlcea. Acum au mai rămas doar câteva familii care duc mai departe tradiţia învăţată din străbuni.
Ceramica de Horezu nu moare. Pe vremuri erau sute de olari care îşi desfăşurau activitatea în oraşul din judeţul Vâlcea. Acum au mai rămas doar câteva familii care duc mai departe tradiţia învăţată din străbuni. Obiectele care ies din mâinile lor îi încântă pe turiştii veniţi din toată ţara, dar şi din străinătate.
Meșteșugul olăritului se moșteneşte din generație în generație. Aşa l-a învăţat şi Florin Frigură, nepotul unor vestiți meșteri populari ai zonei, Victor și Eufrosina Vicșoreanu.
Bărbatul a asigurat deja continuitatea tradiţiei învăţându-şi fetele să realizeze obiecte din ceramică.
De altfel, ceramica de Horezu a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Satul Olari, unde lucrează majoritatea meșterilor populari din zonă este vizitat anual de mii de turiști.
Meşteşugarii care respectă tradiţia spun că deseori pierd teren în faţa celor care vând în Horezu, ceramică de toate felurile. Inclusiv din import.
Un simbol dominant în pictura vaselor de Horezu este cocoșul alături de alte figuri precum stelele, copacii, florile, peștii, soarele, spicul, pomul vieții sau coada de păun.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰