Antena Meniu Search
x

Video Cerchejeni, satul din Botoșani în care oamenii trăiesc cu apă de ploaie. Sunt nevoiți să care butoaie de la 5 kilometri distanță

Trăiesc cu apă de ploaie. Se întâmplă în România secolului 21, unde sute de locuitori ai unui sat din Botoşani nu au apă potabilă, nu şi pot construi fântâni pentru că nu au găsit încă pânza freatică şi depind de ce pică din cer. De trei decenii, autorităţile îi îmbată cu promisiuni.  

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 15.06.2021, 20:59

Vezi și

O moştenire transmisă din generaţie în generaţie. Cu găleţile agăţate pe cobiliţă sau cu bidoanele în căruţe şi utilaje, localnicii din Cerchejeni merg cinci kilometri ca să aducă apă.   

Localnic din satul vecin: O picătură de apă nu au oamenii ăia. Vin cu căruţele de ani şi ani de zile.

Sătenii mai în vârstă îşi aduc aminte că problemele au început la scurt timp după Revoluţie. Până atunci, autorităţile aduceau apă cu cisternele în cantităţi mari şi umpleau nişte rezervoare uriaşe la care aveau acces toţi. Dar maşinile nu mai vin. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

O dată sau de două ori pe săptămână primesc apă de la angajaţii primăriei. Insuficient, spun oamenii. Aşa că, în disperare de cauză, au fost nevoiţi să găsească soluţii, măcăr să aibă cu ce să îşi adape animalele. Au pus sub streaşină butoaie ca să le umple cu apă de ploaie. "Dacă nu plouă, n-avem. Am ginere care vine şi îmi aduce apă. Fata îmi ia de spălat", povestește o femeie.

Promisiuni de la autorități, în loc de apă potabilă

Edilii promit să aducă apă în localitate, nu potabilă însă. Şi nu acum. Peste câţiva ani. "Se lucrează la un master plan, se lucra din 2016. Nu ştiu în ce stadiu e. Nu s-a demarat", ne-a spus Mihaela Băghiceanu, viceprimarul comunei Blândeşti.

Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Conducta va fi realizată. Noi acum lucrăm la studiul de fezabilitatre care urmează master planului. Estimez că în trei, patru ani conducta va fi realizată.

Şi nu e singura localitate în această situaţie. 

Monica Adăscăliţei, director DSP Botoşani: Un număr de 45 de comune şi 7 oraşe sunt aprovizionate cu apă potabilă din totalul de 78 de unităţi administrativ teritoriale.

Altfel spus, doar unul din doi locuitori din Judeţul Botoşani are acces la apă potabilă în oraş şi 2 din 10 la sat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Cerchejeni, satul din Botoșani în care oamenii trăiesc cu apă de ploaie. Sunt nevoiți să care butoaie de la 5 kilometri distanță