Cetatea Apoulon din Munţii Trascău, considerată de mulţi istorici ultimul refugiu al lui Decebal

De Redactia Observator.
Publicat: 25.10.2020, 08:17.
Actualizat: 25.10.2020, 15:22

Judeţul Alba este recunoscut ca fiind încărcat de istorie. De exemplu în Munţii Trascău, pe culmea Pietrei Craivii, a existat o importantă cetate fortificată dacică. Tradiţia spune că acesta ar fi fost locul în care Decebal şi-ar fi trăit ultimele clipe de viaţă. Tot legenda spune că aceasta a fost ultima cetate dacică pe care au cucerit-o romanii. Pornind de la această scenă o trupă de reconstituire artistică a reprodus momentul.

La nord de actualul municipiu Alba Iulia, pe culmea Pietrei Craivii, se afla în vremuri demult trecute o importantă fortăreaţă dacică. Amplasată pe o creastă abruptă, la peste o mie de metri altitudine şi înconjurată de ziduri, cetatea Apoulon a fost un centru important al lumii dacice, iar legenda spune că a fost ultima cetate dacică pe care au cucerit-o romanii. În acest context, trupa de reconstituire artistică a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia pune în scenă această ultimă bătălie.

Marcel Popescu, actor trupa Garda Apullum: Ne aflăm sub zidurile cetăţii de la Apoulon şi ne jucăm acum ultima şansă pentru a scăpa de încercuirea romană.

Locul este încărcat de istorie şi este strâns legat de ultimele clipe de viaţă ale regelui Decebal.

Ciprian Dobra, Muzeul Principia, Alba Iulia: Tradiţia spune că el s-ar fi îndreptat dinspre Sarmizegetusa înspre Apoulon în momentul în care Dacia a fost cucerită de romani şi cel mai probabil prin zona aceasta pe undeva a fost prins de trupele conduse de Tiberius Claudius Maximus.

Liviu Zgârciu, istoric: Legenda spune că Decebal, încercând să scape de urmăritorii romani ar fi fost prins în această zonă de către Tiberius Maximus, iar pentru a nu fi luat prizonier a preferat să se sinucidă. Capul şi mâna dreaptă i-au fost tăiate, iar trupul se zice că ar fi fost înmormântat pe aici pe undeva.

Totuşi, trupul lui Decebal nu a fost niciodată găsit, de aceea istoricii nu s-au pus de acord în privinţa locului unde regele dac a murit.

Apoulon a fost o cetate fortificată remarcată nu doar pentru calităţile sale defensive. Istoricii spun că era un centru socio-economic important. Prima menţiunine a cetăţii Apoulon este în Geografia lui Ptolemeu, lucrare care datează din secolul al doilea după Hristos.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro