Cetatea dacică Costeşti a fost curățată de voluntari (Video)
Cetatea dacică Costeşti, despre care unii istorici spun că a fost capitala Regelui Burebista este scoasă la lumină dintre buruieni şi mărăcini. 50 de voluntari s-au mobilizat pentru a curăţa ruinele fortăreţei din Munţii Orăştiei.
Cetatea dacică Costeşti, despre care unii istorici spun că a fost capitala Regelui Burebista este scoasă la lumină dintre buruieni şi mărăcini. 50 de voluntari s-au mobilizat pentru a curăţa ruinele fortăreţei din Munţii Orăştiei. Monumentul face parte din patrimoniul UNESCO, dar este complet uitat de statul român.
Aşa că arheologii ajutaţi de pompieri, jandarmi, angajaţi şi voluntari de la administraţia mai norocoasei Sarmizegetusa Regia au muncit ore întregi pentru a îndepărta vegetaţia dintre ruine.
Cetatea dacică de la Costeşti este de ani buni, lăsată în paragină. Nu are pază, îngrijitori sau ghizi. Multe dintre blocurile de calcar vechi de două milenii s-au desprins, iar buruienile au năpădit zidurile de apărare.
Sub soarele arzător, voluntarii au îndepărtat vegetaţia crescută haotic. Cetatea Costeşti a avut un loc important în antichitate şi face parte dintr-un ansamblu inclus în patrimoniul UNESCO.
În afară de Sarmizegetusa Regia, preluată anii trecuţi de autorităţile din judeţul Hunedoara, restul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei sunt lăsate de izbelişte. Conducerea Consiliului Judeţean se străduieşte de ani de zile să convingă autorităţile de la Bucureşti că poate avea grijă de monumentele dacice.
În această toamnă se va face totuşi o intervenţie de urgentă în colaborare cu specialiştii de la Institutul Naţional al Patrimoniului pentru schimbarea acoperişurilor celor două turnuri locuinţă din cetate.
Pentru că monumentul dacic nu are un proprietar, finanţarea pentru înlocuirea acoperişurilor va fi asigurată de Ambulanţa Monumentelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰