Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Chef vs. șef de bloc. Proba ciolanului cu fasole la ceaun

De la armată vine şi mâncarea tradiţională de 1 Decembrie. Fasole cu ciolan mai gustoasă ca la popotă n-a mâncat nimeni. Dar orice bucătar e dator măcar să-ncerce să concureze în reţete cu militarii.

de Redactia Observator

la 01.12.2016 , 21:07

De la armată vine şi mâncarea tradiţională de 1 Decembrie. Fasole cu ciolan mai gustoasă ca la popotă n-a mâncat nimeni. Dar orice bucătar e dator măcar să-ncerce să concureze în reţete cu militarii.

De la chef Nicolai Tand, care are secretele lui, până la Răducu, şef de bloc şi bucătar-şef în cartier, de 1 Decembrie.

În bucătăria restaurantului său din Bucureşti, chef Nicolai Tand pregăteşte ingredientele. Şi reinterpretează reţeta.

Vezi și

“În loc de fasole o să folosesc linte. O sa folosesc niste sunca pe care am facut-o crocanta. Deci o sa folosesc ca si demult. Doar ca de data asta o sa pun si niste saint jaques”, spune Nicolai Tand.

În alt colţ de ţară, la Galaţi, un alt şef găteşte fasole cu ciolan, autentică. Este vorba despre şef Răducu, şef de bloc şi de ceaun instalat în spatele blocului.

“Avem, bineinteles, ciolanul pregatit. Mai important decat fasolea. E pusa la inmuiat de aseara, scursa bine, avem aici morcovul, marar, patrunjel, ceapa, ulei si celelalte condimente dupa gust”.

Cât a căutat Răducu inspiraţie, chef Nicolai s-a mişcat ca gândul şi ca vântul. A terminat lintea, în tigaie sfârie scoicile, garnitura este pregătită. Urmează platingul.

“Dragii mei, asta e o reteta romaneasca. Doar ca am pus niste saint jaques, dar restul sunt ingrediente cu care am crescut cu ele. O farfurie inventata de sarbatori de 1 decembrie”.

Dar nici Răducu nu se lasă mai prejos. Fasolea cu ciolan e aproape gata: “Acum se amesteca gusturile, condimentele. Cum e chef Răducu? Ce buna, ce buna. Punem si verdeata acum si sa va tineti bine. scoatem si muraturile. Mai traditional de atat nici nu putem manca”

Şi tradiţională, şi reinterpretată, fasolea cu ciolan e mereu gustoasă. Desigur, datorită ingredientului secret. Romândria.

“Oriunde ati fi in lumea asta, la multi ani si fiti mandri ca sunteti romani”, spune Nicolai Tand.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Chef vs. șef de bloc. Proba ciolanului cu fasole la ceaun