Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cheile Râmeţului, minunea din Ardeal

Pe lângă grote şi blocuri mari de stâncă, prin văi sau prin ape, Cheile Râmeţului, destul de greu de străbătut şi pe alocuri chiar primejdios, îi răsplăteşte pe cei care se încumetă să-l străbată cu privelişti unice.

de Redactia Observator

la 15.09.2014 , 20:34

Pe lângă grote şi blocuri mari de stâncă, prin văi sau prin ape, Cheile Râmeţului, destul de greu de străbătut şi pe alocuri chiar primejdios, îi răsplăteşte pe cei care se încumetă să-l străbată cu privelişti unice.

Pe traseul de aproape un kilometru, turiştii sunt răsplătiţi din plin. O spun chiar cei veniţi din toate colţurile ţării pentru acele câteva clipe de poveste.

Cei mai mulţi turiştii, pe lângă frumuseţea rară a locului, parcurg traseul pentru destinaţia finală. Satul Cheia. Un cătun uitat parcă în timp. Fără tehnologie chiar şi fără curent.

Vezi și

Accesul în această zonă deosebit de sălbatică este din Teiuş. La 18 km se află Mănăstirea Râmeţ, şi de acolo se mai continuă drumul pe o lungime de 6 km dealungul văii, în Defileu. La cca.45 de minute de la Cabana Râmeţ ajungem la capătul de aval al Cheii Râmeţului. Marcajul crucea albastră este vizibilă pe peretele de calcar, dar oricum nu se poate rătăci. Trecem pe lângă grote, blocuri mari de stâncă, şi ajungem la un loc mai domol, numit Portal, o arcadă, probabil un ultim vestigiu dintr-o peşteră prăbuşită.

Poteca ocoleşte portalul, şi se îndreaptă către sectorul cel mai îngust al cheii denumită La Cuptor. De aici înaintarea este mai dificilă, sunt două variante ori înainte, direct în albia râului, unde baia este inevitabilă, ori pe partea cealaltă a văii, poteca se caţără pe brâna caprelor şi se continuă în munţii Trascăului către alte destinaţii, printre care chiar şi capătul din amonte al cheilor.

Dar şi cei care se mulţumesc cu ceea ce au văzut până aici şi se-ntorc vor vedea dintr-un alt unghi această vale deosebit de pitorească.iar dacă ajungeţi în luna mai în această vale, şi mai aveţi chef de o drumeţie frumoasă cu panorame splendide, chiar de la capătul de aval al Cheii Râmeţului de pe malul drept porneşte Drumul Narciselor, către poiana Narciselor de la Tecseşti.

Datorită reliefului, cheile se pot parcurge doar prin traversarea pe cursul apei, pe timpul verii.

Pe prima porţiune există o amenajare cu bride şi cable de oţel care permit vizitarea cheilor pe timp de vară până la celebrul portal al cheilor şi până la porţiunea numită "la cuptor".

Atenţie !

De aici încolo, vizitarea cheilor presupune traversarea pe cable suspendate şi pe firul apei, în unele porţiuni apa ajungând până la 2 m adâncime !

Mai există un traseu, denumit "Brâna caprei" , care porneşte din chei, dinainte de portal, urcând puternic pe nişte cable.

Acest traseu străbate cheile pe o cărare suspendată cu 100 m deasupra apei, oferind peisaje superbe asupra cheilor.

Traseul nu este amenajat pentru turişti, presupunând pasaje de căţărare pentru depăşirea unor obstacole, aşa că este recomandată parcurgerea lui doar pe vreme bună şi doar de către cunoscători ai zonei sau de către turişti antrenaţi !

După 2 ore de traversare a cheilor, ieşim din chei şi ajungem în satul Cheia, locul unde se despart marcajele turistice: pe marcajul cruce albastră ajungem în 4 ore la Huda lui Papară şi în 5-6 ore la Sălciua, iar pe marcajul triunghi albastru se ajunge în 3 ore la Întregalde.

Alba - sambata filmeaza pt Obs Special: Cheile Râmeţului, locul spectaculos din Munții Trascăului! Partea cea mai spectaculoasă pentru turişti, a rezervaţiei naturale Cheile Râmeţului, întinsă pe 150 de hectare, o constituie cheile însele - un „canion" strâmt, greu de străbătut, pe alocuri primejdios, dar care îi răsplăteşte pe cei ce se încumetă să-l străbată cu privelişti unice şi cu impresia unei călătorii de basm. Peisajul zonei a fost puţin modificat de om, căci regiunea se află la distanţă de centre urbane, iar relieful face traseul prin chei dificil de străbătut.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Cheile Râmeţului, minunea din Ardeal