Video Case de vânzare cu 10.000 de lei, în România. Motivul pentru care mulţi vor să se mute aici
Satul românesc e scos la vânzare. Şi pe bani puţini. Rămase tot mai pustii, casele răsfirate pe dealuri costă cam cât un sejur la mare. În Gorj, un cătun în care pe vremuri se refugiau soldaţii romani în drumul spre Sarmizegetusa riscă să dispară. Uliţele sunt goale, iar localnicii pot fi număraţi pe degete. Oamenii locului încă mai trag nădejde că vor apuca să vadă casele însufleţite din nou, mai ales că încep să se vândă tot mai multe proprietăţi.
Săcelu este comuna cea mai mică din judeţul Gorj. Are peste 1.000 de locuitori, dar în multe sate, oamenii pot fi număraţi pe degete. E şi soarta satului Jeriştea, ştiut de oamenii locului drept un refugiu al romanilor, pe vremuri. Micul cătun era casă pentru mai bine de 100 de suflete în urmă cu trei decenii. Acum, "doar trei case mai sunt locuite acum în satul Jeriştea, răsfirate pe dealuri, la capătul unui drum greu de străbătut. Tot mai multe case s-au golit, în ultimii ani, iar zarva de pe uliţe o mai găsim doar în amintirile ultimilor localnici", spune Diana Speretoiu, reporter Observator.
Case de vânzare cu 10.000 de lei
Să ajungi în satul din vârful dealului e o adevărată aventură. Ai de traversat trei ape. Treci cu maşina prin apă, la propriu, pentru că nu există decât o punte pentru pietoni. Te aşteaptă apoi trei kilometri de mers prin pădure. Nea Ion s-a născut şi a crescut în satul din vârful dealului. "N-avem apă, drumul e vai de el şi o ducem foarte greu. Izolaţi... Au venit mulţi să caute case pe aici, şi pământ", povesteşte Ion Dănăşel, localnic. Întrebat de reporterul Observator dacă el crede că uliţele din sat se vor mai umple vreodată, acesta răspunde: "Dacă se face drumul şi apa, se umple. Sunt mulţi care vor să vină".
Şi pentru cine vrea, se vând case şi terenuri la preţuri modice. Case cu tot cu teren costă cât două, trei salarii: în jur de 10.000 de lei. Un metru pătrat de teren se vinde şi cu un euro. Sorin şi-a convins soţia să se mute de la oraş, în mijlocul pustietăţii. Acum n-ar mai pleca de-aici. "Chiar condiţiile astea de drum au zis că nu-i încurcă. E o zonă liniştită", spune Sorin Stăncioiu, localnic. "Frumos, ca şi natură, dar, în rest, nu avem strop de apă. Se vinde pentru că se caută trufele", adaugă Doina Stăncioiu, localnică.
- Locul din România în care casele costă 10.000 de lei. Primarul vrea să atragă tinerii aici
- Cartierul în care se trăieşte mai rău ca la ţară. Au dat bani grei să se mute aici, dar au ajuns să-şi...
- Un conac în stil neogotic din Neamţ, scos la vânzare. Preţul cerut pentru castelul cu o vechime de peste 200 de ani
Tineri atraşi aici cu locuri de muncă
Pădurile sunt cutreierate şi de căutătorii de trufe. Aici se găseşte din abundenţă trufa albă. "Sunt case nelocuite de ani de zile, dar sunt persoane interesate de a achiziţiona, de a fugi din zona de oraş în zona aceasta liniştită", povesteşte Gheorghe Dumitrelea, primar Săcelu.
Autorităţile văd şi turismul drept fiind o variantă pentru resuscitarea satului. Pentru că priveliştea îţi taie răsuflarea, sunt deja oameni interesaţi să deschidă pensiuni pe dealuri. Toţi aşteaptă însă ca autorităţile să găsească fonduri şi să investească în drumuri şi alimentare cu apă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰