Antena Meniu Search
x

Primul cod galben de caniculă a adus temperaturi ca în deșert în România

Primul cod galben de caniculă din această vară a adus temperaturi ca-n deşert în jumătate de ţară. Până mâine, sudul-estul se topeşte la peste 35 de grade la umbră. Asta în timp ce restul ţării este sub cod de ploi torenţiale.

de Redactia Observator

la 02.07.2020, 21:53

Vezi și
  • În sud-estul României s-au resimțit frecvent temperaturi de peste 40 de grade Celsius.
  • Locuitorii din blocuri reabilitate termic trec mai ușor peste caniculă.

În luna lui cuptor, temperaturile sunt pe măsură. Bucureştiul s-a topit la soare. 

Este a cincea zi de caniculă, iar acum în Bucureşti sunt 33 de grade Celsius. Şi pentru că nivelul de umiditate a depăşit 40%, se resimte acum o temperatură de 40 de grade. 

O echipă Observator a fost în cele mai fierbinţi locuri din capitală. 

Cele mai multe staţii de autobuz din Bucureşti nu au un spaţiu de umbrire unde călătorii s-ar putea adăposti în caz de caniculă sau de ploi, iar temperatura aici trece de 47 de grade. 

Un drum până la piaţă este o adevărată provocare în aceste zile. 

Tiberiu Catalina, Facultatea de Instalaţii: Se observă zone calde, în funcţie de zonele care au fost însorite de soare şi, evident, zonele mai reci, care au stat în zone de umbră! 

În apartamentele fără aer condiţionat, diferenţa o face izolaţia termică. O arată imaginile de pe camera de termoviziune. Izolaţia funcţionează ca o barieră termică şi ţine căldura afară. 

Tiberiu Catalina, Facultatea de Instalaţii: Aici e mai cald decât în dreapta, unde e blocul nereabilitat. Observăm că practic căldura este menţinută la exterior, pe când în partea dreptă, acolo unde blocul nu este reabilitat, căldura şi radiaţia solară se acumulează în pereţii clădirii. 

Printre betoanele încinse, singurele oaze de răcoare sunt parcurile. 

În aceste zile, vremea este la extreme. Munții separă acum zonele pe unde au pătruns ploi dinspre vestul Europei de zona cu căldură venită din Africa. Din cauza ploilor de luna trecută, umiditatea face ca ambele fenomene să fie extreme. 

Simona Căpşună, meteorolog Observator: În timp ce în sud şi în est, atmosfera se va menţine sufocantă, iar pe alocuri se vor atinge chiar şi 37 de grade, dincolo de munţi, vor fi ploi torenţiale, vijelii puternice, tunete, fulgere şi grindină, în condiţiile unui transport de aer cu umiditate foarte ridicată dinspre Oceanul Atlantic.

Cel mai fierbinte iulie din istoria măsurătorilor a fost în 2007, când media lunii a fost de 44 de grade. Atunci, meteorologii români au emis primul cod roşu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Primul cod galben de caniculă a adus temperaturi ca în deșert în România