Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Compania aeriană Romaria asigură zborurile demnitarilor români

După ani întregi în care am asistat la războiul declaraţiilor pe avionul prezidenţial, a plecat şi aeronava, s-a prăbuşit şi compania răzpunzătoare de zborurile demnitarilor

de Redactia Observator

la 25.10.2014 , 20:04

După ani întregi în care am asistat la războiul declaraţiilor pe avionul prezidenţial, a plecat şi aeronava, s-a prăbuşit şi compania răzpunzătoare de zborurile demnitarilor

Roasă de acuzaţii de corupţie, lăsată fără subvenţii şi implicată în contracte dubioase, Romavia e în acest moment lichidată, după pronunţarea falimentului. Pentru cursele speciale, sunt folosite avioane închiriate.

Romavia a moştenit în urmă cu aproape un sfert de secol flotila specială a lui Nicolae Ceauşescu.

Vezi și

Avioanele luxoase au purtat ani la rând, în siguranţă, demnitari români.

Pe acelaşi subiect

Până acum doi ani, când piesa de bază, Boeingul 707, a fost vândută unei companii americane. Pe două milioane de dolari, o sumă mai mică decât banii investiţi în modernizarea sa, după cum arată foştii angajaţi.

Pentru aviaţia militară americană, Boeingul lui Ceauşescu nu e programat să ducă demnitari, ci carburant.

Şi celelalte două avioane rămase în flota de la Romavia, totodată ultimele BAC-uri produse în România, au fost înstrăinate - luate de bănci chiar anul acesta, în contul datoriilor companiei.

În acelaşi mod, Romavia a pierdut şi hangarul. Încă în construcţie, a costat două milioane de euro - dar a fost vândut cu jumătate din suma investită.

Fără avioane şi hangar, compania a intrat în faliment în septembrie. Iar ultimii o sută de angajaţi au rămas pe drumuri, cu salarii restante. Gaura financiară produsă de Romavia - 70 de milioane de lei.

Subvenţiile au fost vitale. Romavia nu putea face nimic gratis, pentru că deţinerea unui avion atrage după sine costuri de întreţinere uriaşe.

După faliment, angajaţii îşi caută dreptatea şi salariile restante prin sălile de tribunale. Toate tentativele de a ajunge la o înţelegere cu proprietarul companiei n-au avut succes.

Iar aceste datorii nu sunt singurele. Unele au fost produse de o serie de contracte controversate, care ar fi trebuit să sporească veniturile companiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plafonarea preţului la gaze şi curent expiră în 3 luni. Vă gândiți să schimbați furnizorii sau rămâneți la cei actuali?
Observator » Ştiri sociale » Compania aeriană Romaria asigură zborurile demnitarilor români