Comuna lui Constantin Brâncuși, stațiune cu multe atracţii turistice
Suntem, încă, în plină pandemie şi nu ne putem face planuri de vacanţă în alte ţări, dar sperăm că, în curând, vom putea vizita destinaţiile turistice din ţară. Pe lista locurilor de vizitat se regăsește și comuna Peştişani.
- În comuna Peştişani s-a născut Constantin Brănucuşi.
- Comuna a deventi o atracţie pentru turişti.
Acolo unde se află şi localitatea Hobiţa, locul unde a văzut lumina zilei părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși.
La 120 de kilometri de Craiova în satul Hobiţa, comuna Peştişani s-a născut marele sculptor Constantin Brănucuşi. Pe o stradă umbrită de sălcii şi pomi fructiferi ajungem în locul unde a copilărit.
Casa din lemn de stejar este o replică fidelă a celei originale, care a luat foc în urmă cu mai mulţi ani. Are trei încăperi, iar în prima cameră pe paturi de scândură dormeau Constantin Brăncuşi şi cei şase fraţi.
Doar vara îşi mutau culcuşul pe prispa casei. Dudul vechi din curtea casei era locul preferat de joacă al marelui sculptor.
Doina Pană – muzeograf: Găsesc o casă de pe la 1850. Obiectele foarte vechi. Nu au aparținut lui Brâncuși, că se știe că nu a fost casa lui, fotografii inedite de la Paris, de la Craiova. Rămân impresionați cel mai mult de viața lui Brâncuși. Drumul pe care l-a avut până la Paris, greutățile pe care le-a întâmpinat și de munca titanică pe care a dus-o.
Peştişaniul, acum, stațiune turistică de interes local se poate lăuda nu doar cu oameni talentaţi, harnici şi ospitalieri, ci şi cu locurile de o frumuseţe rară.
Cosmin Pigui – primarul localității Peștișani: Este o comună foarte frumoasă. Avem Peștera Cioarei, pe care sper să o pun în valoare cât mai curând, avem multe lacuri la fel, în care trebuie investit, care pot să ofere mijloace de relaxare pentru turiști. Avem multe trasee, atât pe munți, cât și pe dealuri. Avem trufi-turism.
Zestrea turistică a localității este completată și de lăcașurile de cult unice. Bisericuța din lemn, de exemplu, datează de aproape 200 de ani și este pe lista monumentelor istorice
Alături de comuna Peștișani, au mai fost atestate ca stațiuni turistice Ocnele Mari, din Vâlcea, Tăuţii Măgherăuş, din Maramureș, Vama, din Satu Mare ori Lacu Sărat, din Brăila.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰