Comuna Roşia, judeţul Bihor, localitatea cu 400 de peșteri (Video)
Aer curat, labirinturi subterane şi peisaje de poveste. Sunt ingredientele unei vacanţe suprinzătoare în Bihor. O zonă care se laudă cu o peşteră de cristale unică în Europa, ale cărei formaţiuni ating şi un metru înălţime.
Aer curat, labirinturi subterane şi peisaje de poveste. Sunt ingredientele unei vacanţe suprinzătoare în Bihor. O zonă care se laudă cu o peşteră de cristale unică în Europa, ale cărei formaţiuni ating şi un metru înălţime. La câţiva kilometri distanţă, turiştii sunt întâmpinaţi de un tablou desprins parcă dintr-un paradis tropical: un lac ce îşi schimbă culoarea în funcţie de anotimp.
În inima Munţilor Pădurea Craiului, natura a sculptat forme şi labirinturi fascinante, care aşteaptă să fie descoperite. Doar în comuna Roşia, din judeţul Bihor, sunt 400 de peşteri de o frumuseţe rară. Una dintre ele ascunde cristale de calcit care o fac unică în Europa.
O astfel de peşteră mai există doar în Africa de Sud - un lucru pe care turiştii români îl află cu surpriză abia când ajung în Bihor.
Aerul curat şi frumuseţea sălbatică a locului i-au convins pe doi tineri să renunţe la oraş şi să-şi deschidă aici o păstrăvărie. Acum, pescuiesc direct din apa rece a muntelui şi au învăţat să se bucure de viaţa fără semnal şi fără internet.
Aici, turiştii îşi pot alege peştii direct din micile lacuri artificiale. Specia provine din America de Nord, dar merge perfect alături de o mămăliguţă caldă şi mujdei de usturoi.
La 30 de kilometri de comuna Roşia, se află o altă minune a naturii: barajul de pe Valea Videi. Apa lui te duce cu gândul la ţările exotice. Iar culoarea schimbătoare e dată de pădurile care o înconjoară.
Unic în lume este deversorul cu care a fost prevăzut, în formă de pâlnie. Are rolul de a prelua din presiunea pe care cei 400.000 de metri cubi de apă o pun asupra digului. Zona le oferă însă şi alte peisaje spectaculoase celor care ajung acolo. Cu condiţia să poată parcurge tot drumul.
În zona Barajului Vida există o singură pensiune, dar casele localnicilor sunt mereu deschise pentru turişti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰