Școală la standarde europene în Cluj-Napoca
Învăţământ de calitate în condiţii de siguranţă. De asta au parte cei peste 1.500 de elevi ai unei şcoli din Cluj-Napoca, ce pare să treacă cu brio testul de coronavirus. Conducerea instituţiei împreună cu autorităţile locale au adus şcoala în secolul 21, după ce au câştigat un proiect european de 4 milioane de euro.
- Școală la standarde europene în Cluj-Napoca
- Părinții, încântați de condițiile de predare
Paula Balica, director școala "Ion Agârbiceanu" Cluj-Napoca: Fiecare sala de clasa e dotata cu table inteligente, calculator, imprimanta. Din martie, am inceput sa achizitionam si sistem de camera video cu microfon pentru a putea transmite şi sa incepem anul in cele mai bune conditii.
Condiţii ca-n ţările civilizate. Doar că ce e la alţii o simplă normalitate, aici e excepţie. Şcoala Gimnazială "Ion Agârbiceanu" din Cluj-Napoca este unul dintre puţinele exemple pozitive. 1.500 de elevi învaţă aici.
Paula Balica, director școala "Ion Agârbiceanu" Cluj-Napoca: Odata cu aceasta pandemie am relocat spatiile. Am distantat bancile, iar acolo unde nu s-a putut si efectivele au fost foarte mari s-au montat panouri de plexiglas.
În sala de evenimente a şcolii se ţin ore acum. Iar părinţii sunt încântaţi şi surprinşi în acelaşi timp.
"Este extraordinar. Foarte dotată. Cadrele ne-au primit cu braţele deschise, ne-au explicat tot ce e nevoie pentru copii, astfel încât să fim linistiti", spune părintele unui elev.
Şcoala a fost reabilitată cu bani europeni. În plus, s-au construit două noi corpuri de clădire. Sunt acum 60 de săli de clasă, laboratoare, sală de mese şi o curte imensă.
Reabilitarea şcolii a costat 30 de milioane e lei, dar 90% din bani sunt fonduri europene. Acum are iluminat inteligent cu LED, lifturi pentru persoanele cu dizabilitati si centrale pentru recuperarea aerului viciat, clădirea fiind premiata de uniunea european pentru eficienta energetica.
Vestea că o şcoală de cartier ofera condiţii "ca afară" s-a dus repede în tot oraşul, astfel că cererile de înscriere cresc de la un an la altul. Dacă în urma cu doi ani, aici existau patru clase de "boboci", anul acesta s-au format zece.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰