CONFRUNTAREA ANULUI în cazul Hexipharma: Mircea Badea vs Cătălin Tolontan
Realizatorul Antena 3, Mihai Gâdea, i-a adus faţă în faţă pe Mircea Badea şi Cătălin Tolontan într-o ediție specială Sinteza Zilei, pe tema celui mai mare scandal din anul 2016, scandalul dezinfectanților din România.
Realizatorul Antena 3, Mihai Gâdea, i-a adus faţă în faţă pe Mircea Badea şi Cătălin Tolontan într-o ediție specială Sinteza Zilei, pe tema celui mai mare scandal din anul 2016, scandalul dezinfectanților din România.
Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost cel care a prezentat prima dată aceste informații, într-o anchetă semnată GSP. Informațiile prezentate de jurnalistul GSP au fost confirmate de autorități la acel moment. Dar toată povestea a fost dată peste cap ieri, când procurorul general al României, Augustin Lazăr, a explicat că rezultatele testelor de eficiență pe unul dintre loturi a fost “și pozitiv și negativ”.
Cu alte cuvinte, Augustin Lazăr a anunțat că informația prezentată de Cătălin Tolontan nu este 100% corectă, scrie antena3.ro.
Scandalul a căpătat proporții odată cu moartea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, firma care se ocupa de acești dezinfectanți și care a fost luată în vizorul autorităților imediat după dezvăluirea făcută de jurnalistul Cătălin Tolontan.
La acel moment, realizatorul Antena 3, Mircea Badea, făcea un apel la ceva mai multă reținere în afirmații vehemente și menționa că ar trebui ca toată lumea să aștepte rezultatele oficiale ale testelor făcute de autorități, în laboratoare acreditate, pentru a putea trage o primă concluzie.
Iată, realitatea i-a dat dreptate lui Mircea Badea și procurorul general al României a anunțat că cele mai recente teste arată altceva decât se știa.
Mircea Badea a cerut chiar DIICOT anchetarea lui Tolontan, exact ca în cazul jurnaliștilor de la Sky News, care au realizat o anchetă despre trafic de arme în România. Ancheta s-a dovedit a fi regizată și nu un demers jurnalistic.
În timpul confruntării din această seară, Mihai Gâdea l-a întrebat pe jurnalistul GSP dacă își asumă responsabilitatea sau dacă are vreo mustrare de conștiință, în urma anchetei realizate.
Tolontan a explicat un mic istoric și a menționat care este și principala victorie din această anchetă, din punctul său de vedere: “Noi am fost contactați de către cineva din interiorul Hexi, în 2015. Ne-a dat două rețete de fabricație pentru două biocide produse de Hexi. Ambele arătau că ele erau falsificate. În sensul diluării. Nu am crezut că omul acela are dreptate. Ni s-a părut imposibil să pui în toată țara, în 300 de spitale, mii de contracte, niște substanțe diluate și nimeni să nu controleze. Plus că știam că statul controlează. Și am aflat, mergând din ușă în ușă, că statul nu controlează niciodată aceste substanțe, odată puse pe piață. Nici compoziția, nici eficiența lor. Asta a fost șocant pentru noi și considerăm că asta este principala dezvăluire făcută de noi".
La rândul său, Mircea Badea a precizat că are o problemă legată de dozaj.
"În mod evident, avem surse diferite la Parchet. Adina Anghelescu mi-a transmis că majoritatea rezultatelor pe substanțe sunt pozitive. Adică aceste substanțe sunt eficiente. Aici este problema mea, cu astfel de anchete, ce bine că am această ocazie acum, eu am urmărit activitatea domnului Tolontan în domeniul sănătății și se integrează într-un demers mai larg. A atacat cam toate somitățile medicale din România. Și putem să vorbim aici și despre cazul Colectiv. A scris foarte mult atunci, am scris și eu, s-au scris multe lucruri atunci. În sfârșit, problema mea este cu exagerarea cu dozajul. Exact dozajul mă încurcă pe mine. În sensul că dacă anunți că vine un meteorit de un kilometru, murim toți, dar dacă acel meteorit are un centimetru, e cu totul altceva. Am citit titluri care făceau referire la un soi de genocid în România.", a spus Mircea Badea.
Replica lui Cătălin Tolontan: "Aveți dreptate cu exagerarea, dar exagerați. Cuvântul genocid nu a fost folosit de GSP. Și nu puteți să ne acuzați pe noi pentru ce titluri dau alții. Și vă dau un exemplu mai concret. Pe 11 mai 2016, Guvernul României, prin vocea lui Dan Suciu, vine și arată pt prima dată rezultatele de la ICECHIM. Și aflăm că toate, citez, toate sunt neconforme. Și întreb dacă sunt toate. Și mi se spune că da, toate. A doua zi, noi scriem un articol. Unde spunem așa: Gazeta are o analiză a Hexi Pharma, la ICECHIM, pentru unul din produse. Care este conform. Lotul 143 din decembrie 2015 are concentrația necesară. Este un produs bun. Am scris asta. Mai mult, Guvernul a interepretat greșit alte rezultate. Care produsele par bune. Întrebăm o sursă, care ne spune că noi, la GSP, am exagerat. Chimistul ne spune că am exagerat când am spus că un produs a fost diuat de 2.500 de ori. Și că se îndeplinește eficiența produsului. Noi am spus că ICECHIM nu este un laborator acredit, dar nu ne-am dus în Germania. Oamenii trebuie să știe că noi am publicat primul episod înainte de a avea primele rezultate. Pentru că alta era ideea anchetei, că statul nu controlează aceste produse. Un risc pentru sănătatea populației, o știre de interes public. Nu am avut nicio problemă să spunem când Guvernul a exagerat sau a mințit".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰