Antena Meniu Search
x

Contestarea amenzilor încasate în starea de urgență ar putea bloca instanțele din România

Preşedintele a criticat dur decizia de ieri a Curţii Constituţionale. A pus-o pe seama oamenilor numiţi de PSD, însă decizia a fost votată în unanimitate, inclusiv de cei doi judecători CCR propuşi chiar de Klaus Iohannis. 

de Redactia Observator

la 07.05.2020, 21:32

Vezi și
  • Circa 300.000 de amenzi încasate în starea de urgență ar putea fi contestate.
  • Situația, după o decizie dată de Curtea Constituțională.

Şi premierul a reacţionat. A spus că decizia este un îndemn la anarhie. Cei 300.000 de români sancţionaţi în ultima lună pot cere anularea amenzilor în instanță. Inclusiv cei care au plătit îşi pot primi banii înapoi.

Klaus Iohannis, președintele României: Fără aceste sancțiuni, morții pe care azi îi plângem ar fi fost mult mai mulți. Pericolul epidemiei nu a trecut cu decizia CCR. 

Judecătorii CCR au decis în unanimitate că amenzile date după 3 aprilie sunt neconstituţionale. Este vorba despre sanţiunile majorate de la minimum 100 de lei la 2000 de lei. 

Ludovic Orban, premierul României: Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, un îndemn la nerespectarea legilor. Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. 

300.000 de amenzi s-au dat în baza ordonanţei care a fost declarată neconstituţională. 

Antonio David, persoană amendată: Ia vino mă încoa, ce e cu tine aici? Aşa mi-a zis. Bună seara. Sunt cu câinele aici, e vreo problemă? Aveai declarație sau nu? Asta-i treaba că nu aveam. Amenda cumulată... 11.000 de lei. Contestația am făcut-o. Am luat legătura cu un avocat. 

O contestație care în mod normal nu ar fi avut mari sorți de izbândă în fața unui judecător acum poate fi anulată. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Chiar şi cei care au plătit amenzile pot primi banii înapoi. 

Adrian Cuculis, avocat: Calea cea mai simplă ar fi în continuare, chiar și după data de 15 mai, pentru că tocmai de atunci va începe să curgă termenul de 15 zile de contestație, să conteste acel proces verbal și, invocând decizia Curții Constituționale, vor obține o anulare a procesului verbal. 

Decizia Curţii nu intră în vigoare până nu este publicată în Monitorul Oficial. Până atunci, polițiștii pot şi dau în continuare amenzi. În ultimele de 24 de ore, peste 3.000 de oameni au fost sancţionaţi pentru că au încălcat restricţiile. 

Ludovic Orban, premierul României: Se dau amenzile la nivelul anterior ordonanței de urgență. 

În timp ce Guvernul analizează dacă se impune o amnistie a celor amendaţi, Opoziţia pregăteşte un proiect de lege prin care să fie anulate unele amenzi date în timpul stării de urgență. 

Călin Popescu Tăriceanu, senator ALDE: Fără îndoială că sunt anumite categorii de amenzi aplicate și care trebuie să rămână. Cei care nu au respectat de exemplu regimul de carantină, cei care au provocat scandaluri și violențe.

Cele 300.000 de amenzi ar bloca sistemul judiciar dacă ar ajunge în instanță. În România sunt 300 de judecătorii. Asta înseamnă că fiecare ar avea, în medie, 1.000 de procese noi. În medie, o judecătorie soluţionează 4000 de dosare pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Contestarea amenzilor încasate în starea de urgență ar putea bloca instanțele din România