Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Contract de muncă de zero ore în România: Program flexibil şi dreptul de a refuza munca pentru angajaţi

Contract de muncă de zero ore. E propunerea unor parlamentari, după modelul altor ţări. Angajatul va avea programul flexibil şi va putea chiar refuza să lucreze, dacă nu a fost anunţat din timp. Iniţiatorii proiectului spun că astfel s-ar rezolva situația celor care stau peste program, fără a fi plătiţi. 

de Mădălina Chiţac

la 13.06.2022 , 21:12

Acum trei ani, Madalina a plecat în Anglia pentru un salariu mai bun, în vânzări. 

Mădalina, angajată Marea Britanie: 8 ore pe zi, de luni până vineri. 

Reporter: Ore suplimentare? 

Vezi și

Mădalina, angajată Marea Britanie: Doar dacă dorim. Dacă nu, nu este obligatoriu. 

Pe acelaşi subiect

Angajaţii din Marea Britanie au şi varianta programului flexibil de muncă, după ce, în legislaţie, a fost introdus contractul cu "zero ore". 

Mădalina, angajată Marea Britanie: Mi se pare super bine pentru cei care nu pot să lucreze 8 ore sau chiar mai mult pe zi. 

O măsură asemănătoare există şi în Germania. 

Cristian, angajat Germania: Sunt multe firme care apelează la oameni prin aşa-numitul PFA. Nu ai la fel de multă siguranţă. În sensul că proiectul s-a încheiat. Ziua a doua ai rămas şi tu fără loc de muncă. 

Contractul de muncă de zero ore ar putea fi introdus în curând şi la noi. Un proiect de lege a fost depus la Senat de mai mulţi parlamentari PSD.

Printr-un astfel de contract, angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore de muncă pe săptămână. Asta in timp ce angajatul poate să refuze munca în momentul în care i se cere. Dacă e nevoie ca el sa vina la birou, trebuie sa fie informat cu un anumit interval de timp înainte, lucru care va fi prevazut in contract. 

Adrian Codîrlaşu, analist economic: Vine o perioadă economică incertă. Şi, cu cât piaţa muncii e mai flexibilă, cu atât este mai bine, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. 

Specialiştii atrag atenţia asupra riscurilor unui astfel de contract

Totuşi, un astfel de contract vine şi cu o serie de riscuri. 

Sorina Faier, specialist resurse umane: S-ar putea să fie munca la negru mai mare decât înainte. Să lucrezi 40 de ore pe săptămână, dar tu să fii trecut pe acest contract de zero ore. Angajatul poate refuza sarcinile şi atunci încurcă firma respectivă, iar angajatorul poate să îi dea sarcini într-un timp foarte scurt, iar el să nu poată să se organizeze. 

''Eu nu sunt de acord pentru că, în România, oricum ştim că e aşa o relaxare. Şi vrem şi mai multă relxare. Şi, dacă eşti relaxat, nu dai prea mult randment.'' 

Angajaţii cu contracte de zero ore vor avea aceleaşi drepturi ca cei care au contracte obişnuite, inclusiv concedii şi asigurări. PNL a avut altă propunere: contract de muncă la cerere, în care salariatul lucrează la solicitarea angajatorului, cel puţin 32 de ore în fiecare lună. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Contract de muncă de zero ore în România: Program flexibil şi dreptul de a refuza munca pentru angajaţi