Antena Meniu Search
x

Copiii romani intorsi din strainatate ajung sa fie inadaptati in propria tara

Intorsi din strainatate, gasesc acasa tot lucruri straine lor. Copiii celor care nu-si mai gasesc de munca peste hotare ajung sa fie inadaptati in propria tara. Nu mai stiu sa vorbeasca romaneste, pierd ani de scoala, se simt singuri, rusinati si tristi.

Vezi și

Desi recunosc ca au de-a face cu un fenomen, sefii din Educatie nu s-au gandit inca la un program de reintegrare pentru acesti tineri.

George este roman. Cand avea sapte ani, parintii l-au luat cu ei, in Spania. Acum s-au intors in Romania. Iar pentru el si pentru fratele lui, Andrei, aici nu e acasa.

Andrei ar trebui sa fie in clasa a VI-a. George in clasa a IX-a. Dar pot pierde doi ani, in urma echivalarii diplomelor. Peste o luna vor da un test si apoi vor sti in ce clasa ii trimite Ministerul Educatiei.

Sunt inadaptati in propria lor tara. Nu-si fac prieteni, nu ies la joaca. Stau in casa si incearca sa recupereze anii de scoala romaneasca.

Parintii au o singura solutie ca sa-i ajute sa invinga rusinea, tristetea si teama.

“Trebuie sa facem meditatii. Eu ii pun acasa sa scrie si sa citeasca, dar ei trebuie sa o ia de la clasa intai, sa invete alfabetul”, spune mama celor doi.

Peste 21.000 de copiii s-au intors in ultimii ani din Spania si Italia. Studiile psihologilor arata ca 30% dintre ei au probleme comportamentale si psihice grave cand se repatriaza.

Ministerul Educatiei nu face nimic pentru acesti copii. Doar strainii beneficiaza de un an pregatitor la scoala, nu si romanii straini. Ministerul lasa totul in grija directorilor de scoli si mai ales in grija parintilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Copiii romani intorsi din strainatate ajung sa fie inadaptati in propria tara