Antena Meniu Search
x

Cum se obține concediul medical pe timpul izolării de coronavirus

Concediul medical forţat dă bătăi de cap românilor care se întorc din zone de risc sau au luat contact cu persoane infectate cu coronavirus. 

de Redactia Observator

la 26.02.2020, 22:14

Vezi și
  • Peste 5000 de persoane sunt izolate sau în carantină
  • Concendiul medical se obține fără cardul de sănătate

Concediul medical forţat dă bătăi de cap românilor care se întorc din zone de risc sau au luat contact cu persoane infectate cu coronavirus. 

În primul rând, trebuie să facem distincția între persoanele aflate în carantină și cele aflate în izolare la domiciliu. Toate beneficiază de concediu medical care, începând de astăzi, se obține mai repede.

Așadar, persoanele care vin din zonele închise precum Wuhan sau cele 11 comune din Italia, intră automat în carantină, adică sunt izolate în centre speciale. În schimb, izolarea la domiciliu sub monitorizare se impune în cazul celor care vin din regiuni în care s-au descoperit cazuri de coronavirus dar nu au simptome de boală. Rămân izolate atât ele cât și familiile lor.

În ambele cazuri, persoanele trebuie să țină în permanentă legătură telefonic cu angajații DSP. EI sunt cei eliberează un act care atestă carantină sau izolarea, și care trebuie trimis mai departe medicilor de familie. Aceștia, la rândul lor, pot elibera actul de concediu medical fără să mai fie nevoie de cardul de sănătate sau adeverință de salariat pentru că folosesc un cod specific acestui caz.

Cât privește angajatorii, ei trebuie anunțați despre situație și se recomandă trimiterea pe email a actului care consemnează concediul medical pentru a putea face pontajele, urmând că la finalizarea carantinei sau izolării să fie aduse actele în original.

Acest concediu medical se plătește cu 75% din valoarea brută a salariului. Spre exemplu, un angajat care are salariul de 5.000 de lei brut care stă 10 zile în carantină va primi 2.668, cu 257 lei mai puțin decât salariul normal.

În acest moment, 69 de persoane sunt în carantină și aproape 5.000 se află izolate la domiciliu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cum se obține concediul medical pe timpul izolării de coronavirus