Coronavirusul a schimbat meniul unuia dintre cele mai bune restaurante din lume
Epidemia de coronavirus schimbă restaurantele de lux din lumea întreagă. Localul Noma, din Danemarca, desemnat de patru ori cel mai bun restaurant din lume, a trecut de la meniul de fine dining, la burgeri.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Înainte, la Restaurantul Noma există o listă de așteptare pentru șase luni.
- O cină la Restaurantul Noma costa în jur de 400 de dolari.
Ideea i-a venit chefului de acolo în timpul autoizolării, când şi-a dat seama că nici el nu îşi doreşte în astfel de momente să meargă la un restaurant de lux.
Situat într-o zonă retrasă din Copenhaga, Restaurantul Noma a renăscut după perioada de carantină sub forma unui bar de vinuri.
Aşa că icrele negre au fost date pe carnea de vită tocată, iar aparatele pentru gătit sous vide au fost înlocuite cu grătarele pe care chefii pregătesc acum burgeri.
René Redzepi, chef: O gătim cu unt, are o felie de brânză ceddar organică, apoi sosul, cum mulţi oameni ştiu deja, sosul tradiţional pentru burgeri conţine ketchup şi murături.
Înainte de epidemia de coronavirus, pentru a rezerva o masă la Noma, lista de aşteptare se întindea pe şase luni. Acum, clienţii nu mai au nevoie de rezervare, vin doar pentru un pahar de vin şi un burger.
Schimbarea de meniu a venit şi cu o schimbare în ce priveşte încasările, pentru că preţurile noilor preparate costă de 20 de ori mai puţin. Dacă pentru o cină, trebuia să ai la tine cel puţin 400 de dolari, un burger costă doar 19.
René Redzepi, chef: Îmi place că oamenii pot spune acum: hai să mergem la Noma pentru un pahar de vin. Şi, poate, cine ştie, pe termen lung, ar putea deveni o parte din viitorul nostru.
Noma nu este singurul local pe care pandemia îl schimbă. Eleven Madison Park are 3 stele Michelin, este situat în exclusivistul Manhattan și în 2017 a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume.
Acum, proprietarii spun că ar costa milioane să îl redeschidă și nu știu dacă merită efortul. Câteva zile au cochetat cu idea de a încerca să ofere servicii de catering, însă nu li s-a părut oportun.
În schimb, au preferat să ajute comunitatea, de la meniul fine dining, fac acum 3.000 de porții de mâncare pe zi pentru oamenii străzii și pentru cei pe care carantina i-a lăsat fără venituri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰