Producătorii de bere artizanală, obligați să arunce o parte din marfă din cauza epidemiei de coronavirus
Coronavirusul duce la tot felul de situaţii de neimaginat. Se aruncă berea, de exemplu. Pentru că piața de desfacere s-a evaporat peste noapte, odată cu închiderea barurilor și a restaurantelor, patronii fabricilor de bere artizanală au ajuns să o arunce la gunoi.
- Anul trecut, românii au băut peste 17 milioane de litri de bere artizanală.
- Producătorii de bere artizanală, afectați din cauza închiderii barurilor și restaurantelor.
Pentru mulți, salvarea a venit din mediul on-line.
Pe cei mai mulți producători de bere artizanală, criza i-a prins cu rezervoarele pline. Matei, administratorul unei mici fabrici din București, este printre ei. Toate localurile unde distribuia berea artizanală s-au închis în urmă cu două luni.
Matei Grecescu, administrator berărie: Peste noapte ne-au dispărut 90% din canalele de vânzări. Ni s-au evaporat niște venituri importante.
Şi cum berea artizanală are un termen scurt de valabilitate, patronii au căutat soluţii de avarie ca să n-o arunce.
Cele mai multe berării au decis să își oprească liniile de îmbuteliere și să depoziteze în schimb berea în tank-uri din inox, acolo unde poate rezista între 6 și 7 luni.
Şi magazinele specializate în vânzarea berilor craft au găsit un colac de salvare pe internet.
În Franţa, peste 10 milioane de litri de bere vor fi aruncaţi la canal în perioada următoare.
Berea artizanală rezistă mult mai puțin în comparație cu cea pasteurizată, cel mult șase luni. Doar berea artizanală brună, odată îmbuteliată, poate fi băută chiar şi peste un an.
Adina Mungescu, proprietar magazin de bere: Marea majoritate a localurilor nu se deschid. Noi fiind magazin sperăm ca după data de 15 să putem deschide. Asta ar putea ajuta în următoarea perioadă ca pierderile să fie și mai mici.
Piaţa berii artizanale e în creştere în România. Anul trecut, s-au băut în jur de 17 milioane de litri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰