Covoarele olteneşti ţesute de meșterii populari din Gorj au succes peste hotare
Covoarele olteneşti, ţesute cu mare migală, au început să ia calea exportului. Printre cei care s-au îndrăgostit de tradiţiile încă respectate de meşterii populari de la noi sunt călugării din Ierusalim ori de pe Muntele Athos.
Covoarele olteneşti, ţesute cu mare migală, au început să ia calea exportului. Printre cei care s-au îndrăgostit de tradiţiile încă respectate de meşterii populari de la noi sunt călugării din Ierusalim ori de pe Muntele Athos. Comenzile sunt atât de multe încât ţesătoarele din Gorj abia fac faţă. Pe unele au ajuns să le refuze, pentru că nu mai găsesc tinere dornice să înveţe cum să lucreze cu ghergheful.
Într-un atelier din localitatea Tismana se lucrează la foc continuu pentru a fi onorate toate comenzile străinilor care s-au îndrăgostit de covoarele olteneşti.
Doamna Mărioara este printre puţinii meşteri populari care nu vor să renunţe la tradiţie. De mic copil stă în faţa gherghefului.
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
- 3 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 3 aprilie, Sfântul Nichita Mărturisitorul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, joi 3 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 2 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Pentru că din mâinile ţesătoarelor ies covoare unice, comenzile curg una după alta. Şi vin de pe toată planeta. Covoarele olteneşti ajung până pe Muntele Athos.
La un singur covor se lucrează chiar şi câteva luni. Iar pentru o carpetă e nevoie de cel puţin două kilograme de lână.
Un pas important în realizarea covorului oltenesc este folosirea furculiţei sau bătătorului. Cu ajutorul acestuia ţesătura este fixată şi, în acest fel, carpeta rezistă zeci de ani. Tradiţia riscă însă să se piardă. Prea puţine sunt tinerele care vor să înveţe cum să lucreze la gherghef.
În urmă cu trei decenii, din Tismana, kilometrii întregi de covoare luau calea exportului. Acum, prea puţini se mai ocupă cu acest meşteşug.
Bine îngrijit, un covor lucrat pe gherghef rezistă chiar şi o viaţă. Un metru pătrat costă în jur de 700 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰