Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie 2025. Cine îl sărbătoreşte şi de ce

Dacă cei mai mulţi dintre români se pregătesc pentru ceea ce înseamnă Sfântul Ioan, există şi locuitori ai acestei ţări care se pregătesc pentru a sărbători, pe 7 ianuarie 2025, Crăciunul pe rit vechi.

de Redactia Observator

la 06.01.2025 , 13:34

Crăciunul pe rit vechi se sărbătoreşte pe 7 ianuarie 2025 Crăciunul pe rit vechi se sărbătoreşte pe 7 ianuarie 2025

Milioane de români s-au bucurat din plin de tot ceea ce înseamnă sărbători de iarnă. Au petrecut de Crăciun şi de Anul Nou şi se pregătesc de Sfântul Ioan, sărbătoare care, practic, încheie această perioadă.

Există însă şi locuitori ai României care încă se mai ghidează după calendarul pe rit vechi astfel că aceştia ar urma să celebreze Crăciunul pe rit vechi abia pe 7 ianuarie 2025, ştiut fiind faptul că există o diferenţă de câteva zile între cele două calendare, calendarul iulian şi calendarul gregorian.

Crăciunul pe rit vechi se sărbătoreşte pe 7 ianuarie 2025

Articolul continuă după reclamă

Chiar dacă nu există o foarte mare diferenţă între tradiţii, numeroşi credincioşi care se ghidează după calendarul pe rit vechi sunt obişnuiţi, cum spuneam, să sărbătorească această sărbătoare, a Crăciunului, la circa două săptămâni distanţă de perioada tradiţională.

Pe acelaşi subiect

De regulă, Crăciunul pe rit vechi este celebrat în România în special de anumite minorităţi etnice precum sârbii, ruşii lipoveni şi ucrainenii, aceste comunităţi ghidându-se, în continuare, după vechiul calendar.

Ce este calendarul iulian şi cine îl respectă 

Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar în 46 î.Hr. şi a funcţionat în mod constant până în secolul XVI, chiar dacă în unele ţări mai este utilizat cu preponderenţă şi în prezent. Şi când spunem unele ţări, ne gândim în special la Rusia, Ucraina, Serbia, Grecia, Bulgaria și Georgia.

Pentru că acest calendar, calendarul iulian, avea nevoie de prea multe zile adăugate pentru a păstra corespondenţa cu anul astronomic, în 1582 Papa Grigore al XIII-lea a impus calendarul gregorian, calendar mult mai apropiat de cel astronomic.

Anul Nou pe rit vechi pică pe 14 ianuarie 

Ca şi în cazul majorităţii, care sărbătoreşte trecerea în Noul An la o săptămână după Crăciun, şi în cazul celor care se ghidează încă după calendarul iulian trecerea în Noul An se sărbătoreşte la o săptămână după celebrarea Crăciunului pe rit vechi.

Asta înseamnă că Anul Nou pe rit vechi pică pe 14 ianuarie, în condiţiile în care Crăciunul este pe 7 ianuarie. Concret, şi tradiţiile de Anul Nou sunt relativ asemănătoare precum în cazul celor care sărbătoresc Anul Nou conform calendarului gregorian, respectiv pe 31 decembrie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Obişnuiţi să păstraţi bonul fiscal?
Observator » Ştiri sociale » Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie 2025. Cine îl sărbătoreşte şi de ce