Șoriciul bun, cu cheltuială se ține. Cât ne costă porcul de Crăciun
E forfotă mare în târgurile de animale din toată ţara. Vedetele absolute: porcii de Crăciun. Pentru ca masa de sărbătoare să fie încărcată cu de toate, oamenii au băgat mâinile în buzunare.
Mai mari, mai mici, mai rotofei sau mai slabi, porcii au fost astăzi vedetele târgului, iar lumea s-a călcat în picioare să-i cumpere, sau, măcar să-i privească.
Vânzător: "Îmi dai 11 milioane şi l-am dat, uite ce-i aici, lucru!"
Şi cum Crăciunul fără porc e ca nunta fără lăutari, clienţii din târg au băgat mâna în buzunare.
"L-am cumpărat! A cerut 11 şi am dat pe 10! Pe zece lei kilogramul!", spune o clientă.
Iar preţul s-a stabilit pe loc, în funcţie de cât de generos la pungă e clientul. Chiar şi aşa, mulţi s-au mulţumit doar cu privitul.
Preţurile sunt cum sunt, dar nu prea sunt bani, asta-i problema!
Reporter: "Merită să luaţi porc în viu?"
Cumpărător: Păi ai lua dacă ai posibilitate, dacă n-ai posibilitate cum să iei.
Asta spun şi comercianţii care sunt siguri că şi preţul cerut acum e unul foarte mic.
Comerciant: Am avut patru bucăţi, am dat doi şi mai am doi!
Reporter: Mulţumitor?
Comerciant: După cât a mâncat, e să zicem.
Cel mai mare al luat nouă milioane pe el la 90 de kilograme şi cel mic urmează să îl dau la opt milioane la 80.
Chiar dacă s-a negociat la sânge, preţul pe kilogram n-a scăzut sub zece lei.
Preţurile pentru kilogramul de porc, în viu, diferă de la oraş la oraş. În Cluj, de exemplu, negocierea poate scădea preţul până la 8 lei kilogramul. Iar în Zalău, chiar şi mai mult.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰