Autorităţile iau în calcul deschiderea creşelor şi a grădiniţelor pe perioada verii
Avem noi veşti pentru părinţii care se tem că nu au cu cine să-şi lase copiii după 15 mai. Autorităţile iau în calcul deschiderea creşelor şi a grădiniţelor pe perioada verii. Doar că numai cu măsuri speciale de protecţie.
- Creșele și grădinițele ar putea fi deschise doar cu îndeplinirea anumitor condiții.
- Părinții cu copii mici caută bone și oferă între 150 și 300 de lei pe zi.
Copiii vor fi într-un număr mult mai mic în grupe. Până la o certitudine, părinţii caută însă alte soluţii. Bonele temporare sunt foarte căutate în această perioadă.
Ludovic Orban, premierul României: Trebuie pregătite și măsuri de protejare. Dacă dăm drumul la restaurante, trebuie să stabilim și niște reguli. La fel și în cazul unor posibile creșe și grădinițe.
Anunțul premierului este speranța de care se agață părinţii care după 15 mai se vor întoarce la serviciu. Creşele şi grădiniţele ar putea fi deschise în timpul verii. Şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit despre această posibilitate. Părinţii sunt însă sceptici.
Elena Andrei: Nu știu cum o să facem. Pe copil nu-l putem lua la muncă. Soțul nu poate intra momentan în concediu sau maxim își poate lua o săptămână.
Totuşi, dacă măsura va fi aprobată, redeschiderea creșelor și a grădinițelor se va face doar cu respectarea unor măsuri speciale. Grupele de copii vor fi mai mici decât în mod normal, iar regulile de distanţare vor fi respectate cu sfinţenie. În Bucureşti, la privat, se fac deja pregătiri.
Smaranda Căciulatu, Liceul Teoretic Școala Mea: Avem de gând să achiziționăm un tunel de dezinfectare la intrarea în grădiniță. Până acum, sălile noastre de grupă erau dedicate unei grupe de maximum 18 copii. La momentul acesta grupa este împărțită sau va fi împărțită la debutul grădiniței - la un număr de maximum 10 copii.
Asta înseamnă că, cel puțin pentru început, o parte dintre părinți vor fi obligați să mai rămână acasă.
Oficialii se gândesc să prelungească până pe 12 iunie măsura de acordare a 75% din salariu pentru părintele care rămâne cu copilul.
Totuşi, cum decizia redeschiderii creşelor şi grădiniţelor stă încă sub semnul întrebării, mulţi părinţi caută alte soluţii. Bonele, de exemplu. Firmele specializate în astfel de servicii spun că solicitările au crescut în această perioadă cu aproape 20%.
Şi internetul e plin de astfel de oferte.
Lili Niculcea: Tocmai de asta, am văzut pe internet și de aceea am postat. Mă ofer să stau cu un micuț, indiferent la ce vârstă. Mie îmi sunt dragi copilașii. Eu aș vrea să stau de luni până vineri.
Oricum, până să ajungă la familii, bonele au de trecut teste.
Antoaneta Istrate, analist forță de muncă: Este nevoie ca persoana să fie testată înainte de a intra în contact cu bebelușul, cu familia, pentru a fi siguri că nu este purtătoare a virusului. Au fost solicitări de genul am nevoie de tine să lucrezi full-time, dar în această perioadă pentru a evita contactul cu persoane din mijloacele de transport aș vrea să stai la noi.
O bonă încasează între 150 şi 300 de lei pe zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰