Antena Meniu Search
x

Video Noul maxim istoric al euro anunţă dezastru pentru buzunarele românilor

Moneda europeană a atins astăzi un nou maxim istoric şi este tot mai aproape de pragul psihologic de 5 lei. Costurile le vom suporta cu totii. Ratele și creditele în euro vor creşte. Se vor scumpi şi chiriile, şi mâncarea. Mai ales că o bună parte din producţie vine din import.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 04.03.2021, 21:30

Vezi și

De la începutul lunii martie euro a început să câştige teren în faţa leului. De două zile însă moneda europeană bate record după record. Cel mai slab leu din istorie l-a afisat Banca Naţională astăzi: 4,8784 lei pentru un euro. 

Deprecierea leului în raport cu euro se traduce în scumpiri. Mașini, chirii, apartamente, bunuri importate, pe toate vom plăti mai mult.

Şi cum ultimul an nu a fost deloc bun pentru buzunarele românilor, oameni se uită aproape cu groază la cursul valutar. 

Creşterea euro, dezastru în buzunarele românilor

Irina Chiţu, analist financiar: "Orice modificare se vede în buzunarul fiecăruia. Pentru cei care vor să își facă credit pentru o casă. Chiar dacă își fac credit în lei, casele sunt în euro și apartamentele și atunci trebuie sa facă un credit mai mare în lei ca sa cumpere aceeași casa în euro".

Cu emoţii stau şi cei care au credite dependente de robor. Indicatorul la trei luni în funcţie de care se calculează majoritatea ratelor din nou pe creştere. Într-o săptămână a crescut de la 1,55% la 1,70%. 

"Noi din fericire suntem într-o situație favorabilă, dar am prieteni și cunoștințe – ambii şomeri, cu doi copii. Dacă ar fi să găsesc un cuvânt, cel mai potrivit cuvânt ar fi groaznic".

La voia întâmplării

Dragos Nichifor, broker de credite: "Pe robor ești la voia întâmplării unei zile. În funcție de valoarea de acolo ai trei luni mai bune sau mai proaste, dar care sunt generate de o singură zi, de o întâmplare de o zi".

Pentru creditele accesate din primăvara anului 2019 încoace ratele se calculează în funcţie de IRRC. În acest moment valoarea este de 1,88 la suta. Pentru un credit ipotecar de 225 de mii de lei, luat pe 30 de ani, rata lunară la un credit dependent de robor este de 1.234 de lei. În schimb, la unul dependent de IRCC, suma e ceva mai mare: 1260 de lei pe lună. 

Foto: Shutterstock.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Noul maxim istoric al euro anunţă dezastru pentru buzunarele românilor