Antena Meniu Search
x

Ajutoarele sociale ar putea fi mărite, după 12 ani. Parlamentarii vor majorarea sumelor

După 12 ani, şomerii şi cei care primesc diferite tipuri de ajutoare sociale s-ar putea bucura de venituri mai mari. Parlamentarii vor să majoreze aceste sume, într-o perioadă în care numărul şomerilor se apropie de o jumătate de milion, la care se adaugă tot atâţia beneficiari de venit minim garantat.

de Redactia Observator

la 08.09.2020, 22:19

Vezi și
  • "Nu ajunge ban la ban. Cum îi iau dintr-o parte îi dau în altă parte", spune un beneficiar
  • Parlamentarii vor să sară în ajutorul celor defavorizați, în an electoral

Giani Gană îşi întreţine familia cu greu. Munceşte cu ziua în cătunul izolat, iar banii îi mai rotunjesc ajutorul social, singurul venit constant din care trăiesc doi adulţi şi cinci copii. Chiar şi aşa, abia ajunge la 1.500 de lei pe lună.

Giani Gană: E foarte greu, e foarte greu, pentru că sunt unul singur. De unul singur și mă zbat. Asta este. Nu ajunge ban la ban. Cum îi iau dintr-o parte îi dau în altă parte.

Toţi banii se duc pe mâncare. Speră însă că măcar cei mici să aibă parte de un viitor mai bun.

Giani Gană: Mă zbat pentru ei să plecăm de aici, să meargă la școală. Că nu se poate, e foarte greu.

În an electoral, parlamentarii s-au gândit să le sară în ajutor. Să majoreze ajutoarelor sociale, rămase la nivelul anului 2008. Pentru asta însă trebuie să crească indicatorul social de referinţă, care potrivit propunerii ar sări de la 500 de lei la 1200 de lei.

Indicatorul social de referință, folosit la calculul multor ajutoare sau prestații sociale

Sunt multe prestații sociale care se calculează în baza acestui indicator. Spre exemplu, ajutorul pentru handicap, dar și venitul minim garantat. În plus de asta, tot în funcție de acest indicator se calculează și alocația pentru susținerea familiei sau ajutorul pentru încălzire.

De exemplu, o familie de trei persoane dependentă de venitul minim garantat va primi 857 de lei pe lună, faţă de 357 de lei, în prezent.

Victoria Stoiciu, coordonator de proiecte ONG: În total sunt spre 450.000 persoane care beneficiază de acest venit.

Mai rămâne însă de rezolvat problema banilor. Toate ajutoarele mărite ar costă bugetul 1 miliard de lei pe an. Deocamdată, şi Guvernul şi specialişții se opun măsurii.

Attila Gyorgy, secretar de stat: Ministerul de Finanțe nu susține această inițiativă.

Gabriel Biriş, avocat: În plină criză să tot vii cu majorări de cheltuieli fără să ții cont că toate aceste majorări sunt exclusiv din împrumuturi, să mai vii cu alte majorări de deficit mi se pare iresponsabil.

Din contră, economia va avea de câştigat, spun iniţiatorii măsurii.

Adrian Dohotaru, deputat neafiliat: Acei bani se reîntorc în economie, este vorba de aproximativ 0,9% din PIB se reîntoarce prin consum.

Dacă proiectul va primi votul final, ar putea intră în vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Ajutoarele sociale ar putea fi mărite, după 12 ani. Parlamentarii vor majorarea sumelor