Criza provocată de pandemia de coronavirus a dus la creșterea numărului de copii abandonați
Crește numărul copiilor abandonați după începutul pandemiei de coronavirus. Criza care a venit o dată cu virusul a lovit dur în familiile care se descurcau greu şi înainte. Rămaşi fără locuri de muncă şi fără posibilitatea de a-şi creşte copiii, multe familii au ales să-i lase în grija statului. Numai în Iaşi, în prima jumătate a acestui an, numărul copiilor abandonaţi s-a dublat.
- Doar în județul Iași au fost abandonați 178 de copii în ultimele luni.
Comuna Belcești, județul Iași. Un loc unde cea mai de preţ avere a oamenilor au fost întotdeauna copiii. De la începutul pandemiei, însă, cele şase sate se confruntă acum cu un fenomen care nu le face cinste.
Mulți dintre copii au fost abandonați sau abuzați şi au ajuns la asistenți maternali. Petronela i-a luat în grijă pe Ionuț, de 4 ani, și Alin, de 6 ani, în urma cu doar câteva luni. Semnele neglijenţei au marcat-o.
Petronela Negru, asistent maternal: I-au adus foarte răciți, pe antibiotic, cu păduchi, îmbrăcați cu un rând de haine și în rest nimic. Am luat-o cu ei de la 0. La început nu vorbeau deloc. Mâncarea au descoperit-o, cel mic, cel puțin, cum e diversificarea la bebeluși, așa e la el la aproape patru ani. Ei nu știu dacă au mâncat altceva, că laptele aici îl descoperă. Că e greu acasă, atât au spus, la început, e greu acasă.
La nivelul județului Iași, cele mai multe cazuri de copii care au fost fie abandonați, fie luați din familii pentru că nu au mai putut să îi crească s-au înregistrat în comuna Belcești.
Vorbim despre 72 de astfel de cazuri care au ajuns fie în centre de plasament, fie în grija unor asistenți maternali, unele dintre ele chiar în ultimele luni.
O realitate pentru care nu a fost nimeni pregătit.
Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași: Am constatat o creștere a numărului de abuzuri și a numărului de copii care au intrat în sistem. Cu 16 la sută. Dacă anul trecut am avut undeva la 148 de cazuri în primele șase luni, acum avem 178 de cazuri.
Fenomenul copiilor abandonaţi a explodat o dată cu pandemia, mai ales la sate.
Petronela Negru, asistent maternal: Nu ai serviciu, ei poate munceau cu ziua și dacă nu ai unde să te duci, nu ai bani să dai copilului ceva ... E o scuză? Nu ...
Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași: Această pandemie a afectat veniturile oamenilor de la țară. Nu s-au descurcat cu copiii și așa au ajuns să intre în sistemul de protecție.
Ciprian Iftimoaei, sociolog: Ca o consecință socială și a acestor situații economice dificile, copiii ajung să fie în situații de risc de vulnerabilitate, inclusiv de abandon în instituţii rezidențiale de protecție a drepturilor copilului.
Şi este doar începutul. Specialiştii se tem că lipsa unor programe de sprijin pentru familiile aflate în impas va duce la şi mai multe cazuri de abandon la nivel naţional.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰